3 Φεβρουαρίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή: «Μέρα με τη νύχτα η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις επενδύσεις»


«Οδικό χάρτη» για τις επενδύσεις χαρακτήρισε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή, την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου. 

«Εκτός από την προφανή σημασία του, είναι σημαντικός και σε επίπεδο συμβολισμού» τόνισε η κ. Αραμπατζή και πρόσθεσε πως πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία, στην οποία αντανακλάται η φιλοσοφία της – εκάστοτε – Κυβέρνησης για το πώς αντιλαμβάνεται την οικονομία της χώρας την επόμενη δεκαετία και ποιο φιλοδοξεί να είναι το αναπτυξιακό αποτύπωμά της: «Ο Αναπτυξιακός Νόμος που συζητούμε σήμερα, αποτυπώνει τη φιλική στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα φιλοσοφία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ένας Νόμος με τον οποίο η χώρα μας εδραιώνεται στην πρωτοπορία των πλέον φιλικών στις επενδύσεις χωρών, με ουσιαστικά και γενναία κίνητρα, με ταχύτατες διαδικασίες, με διαφάνεια και λογοδοσία, με ουσιαστική αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στις αξιολογήσεις». 

Τόνισε ακόμη πως η σημασία του σήμερα και το πολλαπλασιαστικό του αποτέλεσμα στο μέλλον μεγενθύνονται στο γενικότερο θετικό οικονομικό περιβάλλον που συνδιαμορφώνουν: 

  • οι συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
  • η προσπάθεια ανάσχεσης της γραφειοκρατίας 
  • η ψηφιοποίηση του κράτους με πραγματικά ασύλληπτο ρυθμό
  • η αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Ισχυρά τα κίνητρα για τον Αγροδιατροφικό Τομέα – Δικαιούχοι και οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα 

Ειδικά για τον Αγροδιατροφικό Τομέα, η κ. Αραμπατζή ανέφερε πως «τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά κατέγραψαν ρεκόρ εξαγωγών μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια της πανδημικής κρίσης, το 2020 και το 2021, με διψήφια ποσοστά εξαγωγών. Η επιδότηση σε ποσοστό 60% από το 40%, που ίσχυε, του κατασκευαστικού κόστους των θερμοκηπίων είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για επιχειρήσεις, εντάσεως κεφαλαίου με ισχυρό εξαγωγικό πρόσημο. Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία, που δίνει επιπλέον κίνητρα, είναι και η συμπερίληψη των φυσικών προσώπων ως δυνητικά δικαιούχων, στον τομέα της Αγροδιατροφής και της Βιομηχανίας Τροφίμων, που αποτελεί το ¼ της ελληνικής βιομηχανίας. Έτσι οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν μια σημαντική επιδότηση έως 200.000 ευρώ και μέσα από το θεσμικό εργαλείο του Αναπτυξιακού Νόμου». 

Μέρα με τη νύχτα η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις επενδύσεις 

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε τη σκυτάλη από την πλέον εχθρική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα Κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών» επισήμανε η κ. Αραμπατζή, στηλιτεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που «άφησε βαθύ το αποτύπωμά του στη μακρά περίοδο αποεπένδυσης της χώρας, που ξεκίνησε από την οικονομική κρίση και όσα ακολούθησαν. Αποεπένδυση, που η Επιτροπή Πισσαρίδη την υπολογίζει στα 130 δις ευρώ, ακόμη χειρότερα δηλαδή από τα 100 δις που ήταν η βασική εκτίμηση πριν τις εκλογές του 2019». 

Υπογράμμισε δε πως οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων στους 30 μήνες της Κυβέρνησης της ΝΔ αυξήθηκαν κατά 284% σε σχέση με τα τεσσεράμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Κι ενώ η ΝΔ παρέλαβε τις επενδύσεις στο 10,1% ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ (21,3% το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη) το 2020, με αργά και σταθερά βήματα, παρά την πανδημική κρίση και την συνεπαγόμενη ύφεση, το ποσοστό αυξήθηκε στο 11,1%, με την Ελλάδα να καταγράφει την 4η πιο ανθεκτική επίδοση στην Ευρωζώνη. Το 2021 η εικόνα ήταν εντυπωσιακά καλύτερη καθώς οι επενδύσεις «έτρεξαν» με 11,7% συγκριτικά με το 2020, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη της τελευταίας 15ετίας. Φέτος μάλιστα, αναμένεται να καταρριφθεί και η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 27 ετών, καθώς οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 21,9%, ενώ ισχυρά ανοδικά πρόκειται να κινηθούν και τα επόμενα χρόνια φθάνοντας το 2025 στο 16,7% του ΑΕΠ, καλύπτοντας δηλαδή περίπου το ήμισυ της διαφοράς με την ευρωζώνη. 

Η κ. Αραμπατζή τόνισε ακόμη πως ο Αναπτυξιακός Νόμος συμβάλλει στην αύξηση των εταιρικών επενδύσεων, στις οποίες η Ελλάδα είχε το 2019 το χαμηλότερο ποσοστό (5,4%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς και στην αύξηση των επενδύσεων στον Αγροδιατροφικό Τομέα και κάλεσε την Αντιπολίτευση να στηρίξει το Σχέδιο Νόμου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κυρίες και Κύριοι της Αντιπολίτευσης, αν σας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας, η επιστροφή των νέων μας από το εξωτερικό, που σταδιακά συντελείται, συνταχθείτε μαζί μας υπερψηφίζοντας το παρόν νομοσχέδιο». 

Ξεκάθαρη προειδοποίηση η εικόνα του κ. Πολάκη για το τι θα σήμαινε η «δεύτερη φορά Αριστερά» 

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ στην ομιλία της δεν παρέλειψε να σχολιάσει όσα έκτροπα συνέβησαν την Δευτέρα στη Βουλή με τη διακοπή της σχετικής συνεδρίασης: «Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Πολάκης μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε με τον πιο βίαιο για τα κοινοβουλευτικά ήθη τρόπο τι θα σήμαινε η “δεύτερη φορά Αριστερά”. Η εικόνα του ως καταληψία στο βήμα της Βουλής για περισσότερο από μία ώρα, είναι η αποτύπωση αυτής της προειδοποίησης». 

«Είναι η αποτύπωση μιας πολιτικής κουλτούρας ή μάλλον υποκουλτούρας» συνέχισε η κ. Αραμπατζή «που θεωρεί πως όταν έχουμε την εξουσία κάνουμε ό,τι θέλουμε, δεν δίνουμε λόγο σε κανέναν, δεν μας ενδιαφέρει κανένας θεσμός, ποδοπατούμε την δικαιοσύνη, την ελέγχουμε όπου μπορούμε. Άλλωστε ο κ. Πολάκης μίλησε για “δεύτερη σχολή δικαστών” -και δεν υπήρξε διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ- και είπε πως θα θέσει σε αποστρατία τους υπηρετούντες τη δικαιοσύνη, γιατί όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της, τις αμφισβητούμε, ευτελίζουμε το Κοινοβούλιο επειδή έτσι μας αρέσει, προσπαθούμε να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους με σκευωρίες, διχάζουμε τον ελληνικό λαό». 

«Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και το αυτό» 

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στη γραφική συμπεριφορά του κ. Πολάκη, η κ. Αραμπατζή κατέληξε πως «Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετάκλητα ένα και το αυτό, κι αυτή τη θλιβερή συνειδητοποίηση την ισχυροποιούν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήλπιζα προσωπικά ότι ο πολλάκις παρεκτραπείς και εκτραχυνθείς πρώην Αναπληρωτής Υπουργός είναι για εσάς μια εξαίρεση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, που πολύ απλά ο κ. Τσίπρας δεν έχει το πολιτικό θάρρος, για τους δικούς του λόγους, να τον απομονώσει. Δυστυχώς, χθες και σήμερα διαβεβαιώσατε και τον πλέον καλόπιστο ότι είστε απολύτως συντεταγμένοι στην θλιβερή εικόνα ενός κόμματος, που θέλει να λέγεται λαϊκό, αριστερό αλλά είναι βαθιά λαϊκίστικο, αντιθεσμικό και πρωτόγνωρα εκδικητικό απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους».  

«Δυσάρεστη έκπληξη η ουδετερότητα του ΚΙΝΑΛ» 

Κάνοντας αναφορά στην ουδέτερη θέση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ μίλησε για «δυσάρεστη έκπληξη» καθώς ήταν κατώτερη των περιστάσεων: «Ίσες αποστάσεις απέναντι στον Πολάκη και τον Γεωργιάδη, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία σημαίνουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον Πολάκη και το Βενιζέλο, απέναντι στον Λοβέρδο και τον Πολάκη. Σημαίνουν μη καταδίκη της προσπάθειας σκευωρίας που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Και στην πολιτική, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ, η σιωπή της ουδετερότητας δεν είναι χρυσός…Η ουδετερότητα σημαίνει δειλία, καιροσκοπισμό και αδυναμία ανάληψης ευθύνης».