22 Ιουλίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή: «Ένα νομοσχέδιο – γιορτή για την γυναίκα»


«Δημοκρατικό, ανθρώπινο, προοδευτικό, σύγχρονο, συμπεριληπτικό και επαναστατικό» χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή την Τρίτη στη Βουλή, τονίζοντας πως η ψήφιση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου αποτελεί γιορτή για τη Γυναίκα και τα δικαιώματά της.

Η Σερραία Βουλευτής, κατά την Ομιλία της στην Ολομέλεια, τόνισε ότι στη συζήτηση δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις καθώς «όταν κερδίζονται μάχες, οι νίκες είναι των ανθρώπων. Δεν είναι ούτε των πολιτικών, ούτε των κομμάτων! Και σήμερα συζητάμε ένα θέμα που μας αφορά όλους ως έθνος, ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα, γιατί με τόλμη και γενναιότητα ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο επαναστατικό, ρηξικέλευθο, προοδευτικό, ανθρώπινο, ένα νομοσχέδιο, που σπάει στερεότυπα, υπερβαίνει κατεστημένα και διασφαλίζει τα δικαιώματα των γυναικών».

Τόνισε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο κοιτάζει την κοινωνία κατάματα «σπάζοντας» τον ηλικιακό κόφτη των 50 ετών για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  αποφαίνεται ότι η κρυοσυντήρηση πραγματοποιείται και για κοινωνικούς -πέρα από ιατρικούς- λόγους και καταργεί την -μέχρι χθες- απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου στη χρήση του κρυοσυντηρημένου γενετικού της υλικού.

«Νομοσχέδιο – γιορτή για την γυναίκα»

Όπως σημείωσε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, με την ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου «δεν είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε για μια κυβερνητική νίκη αλλά για να γιορτάσουμε τη στήριξη στη γυναίκα, στον άνθρωπο και στην οικογένεια, όχι μόνο για σήμερα, για αυτή την τετραετία, αλλά κυρίως για κάθε επόμενη γενιά, για κάθε σπίτι, όπου μια κόρη, μια ξαδέρφη, μια ανιψιά, θα βρεθεί μπροστά σε αυτή την πρόκληση και θα αξιοποιήσει το νομικό πλαίσιο, που με απόλυτη ελευθερία και σεβασμό θα της επιτρέψει να μπορεί να σχεδιάσει τη δημιουργία της οικογένειάς της.  Να σχεδιάσει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αν δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά, αν μεγαλώσει, αν δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο, αν ήταν πάντα σκυμμένη πάνω από ένα βιβλίο ή μια σκληρή δουλειά και πέρασε η πρώτη γόνιμη 20ετία… Σε όλα αυτά τα απαγορευτικά ΑΝ, βάζουμε μια σειρά από νομοθετικές και επιστημονικές προϋποθέσεις, ώστε κάθε ένα από αυτά τα ΑΝ, να γίνουν “μπορώ, έχω δικαίωμα”»…

«Να αλλάξουμε νοοτροπία»

Τονίζοντας πως η Κυβέρνηση διακρίνεται για το «ανθρώπινο» της «πρόσωπο» και  πως βάσει αυτής της ευαισθησίας  νομοθέτησε το παρόν Νομοσχέδιο, επισήμανε πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που «εγκλωβίζουν» και περιορίζουν τη Γυναίκα: «εκείνη τη γυναίκα, που κρίνεται με τον πιο σκληρό τρόπο: Αν είναι ικανή να γίνει μάνα, πότε θα γίνει μάνα… Παλεύοντας σε “αρένες»”, που πρέπει να είναι πάντα πρωταθλήτρια και νικήτρια, άκαμπτη, αγέραστη, χωρίς ίχνος χρόνου να έχει περάσει από πάνω της…  Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ανατρέψει θεωρίες ότι στις κοινωνίες μας, οι γυναίκες μοιάζουν να λήγουν σαν τα γιαούρτια! Μετά δεν κάνουν για τίποτα. Πέταμα. Δεν κάνουν για σύντροφοι, δεν κάνουν για συνεργάτες, δεν κάνουν για οικογένεια. Αντιστρατεύεται τη νοοτροπία ότι το εργοστάσιο έχει νόημα όσο παράγει ωάρια…».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα “γυάλινα ταβάνια”, που έχει μια γυναίκα πάνω από το κεφάλι της και στους αμέτρητους μετρητές, που μετράνε τα πτυχία της, τα λεφτά της, την ανεξαρτησία της, την υπακοή της, το μήκος της φούστας της ή το μήκος του χαμόγελού της, μετράνε τη χρησιμότητά της, με το αν έφερε παιδιά στον κόσμο:

«Και όπως γίνεται με τα ταβάνια, οι άνθρωποι μεγαλώνουν κι αναπτύσσονται όσο τους το επιτρέπει η οροφή από πάνω τους αλλά το πιο σπουδαίο σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή είναι που μπορούν να κατακτήσουν την ανθεκτικότητα. Κι άντεξαν οι γυναίκες. Αυτό είναι αλήθεια. Άντεξαν να μεγαλώνουν παιδιά μόνες τους, αφού καλύτερα να προλάβεις με το λάθος σύντροφο, από το να χάσεις το τρένο αναζητώντας το σωστό.

Άντεξαν, κάνοντας δυο και τρεις δουλειές και σπουδάζοντας μαζί με τα παιδιά τους, άντεξαν να κάνουν σκληρές αγροτικές δουλειές, άντεξαν να είναι μια μειοψηφία στα λεγόμενα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα.

Αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, αφορά τις γυναίκες, που επέδειξαν ή επιδεικνύουν αυτή την αντοχή αλλά και τους συντρόφους, που στάθηκαν στο πλάι τους και προάγει την ισότητα, τη νεωτερικότητα, θωρακίζει τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινο, είναι εξόχως δημοκρατικό και ευεργετικό».