2 Φεβρουαρίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Να αλλάξει το σενάριο της τιμής στη συνδεδεμένη των βοοειδών»


«Προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής βοοτροφίας»

Το μείζον θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βοοτροφία, που απασχολεί και προβληματίζει τους Έλληνες παραγωγούς συζήτησε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου στο ΥΠΑΑΤ.

Αυτό που τόνισε η κ. Αραμπατζή ήταν ότι η ενίσχυση 40 ευρώ στην θηλάζουσα μοσχίδα ή αγελάδα και 200 έως 250 ευρώ στο μοσχάρι στο σφαγείο, ανάλογα με την ηλικία σφαγής (πρόταση που κατατέθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα ΚΑΠ) θα πλήξει τους Έλληνες βοοτρόφους, που δραστηριοποιούνται με κόπο και κόστος στην εγχώρια, κλασσική εκτροφή πριμοδοτώντας δυσανάλογα τις εκμεταλλεύσεις πάχυνσης.

Όπως εξήγησε «το κόστος εκτροφής ενός μοσχαριού, που θα γεννηθεί στην εγχώρια εκμετάλλευση και θα πρέπει να φθάσει σε ηλικία σφαγής, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από το κόστος της αγοράς ενός μοσχαριού ηλικίας 5 έως 6 μηνών, όταν μάλιστα αυτή η αγορά, κατ’ ουσία ενισχύεται κατά 50% περίπου, με την προτεινόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση των 200 έως 250 ευρώ».

«Υπήρξα υπέρμαχος της αύξησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των κινήτρων γενικά προς την κτηνοτροφία και χαίρομαι, που αυτό γίνεται πράξη στο σχετικό σχέδιο της χώρας για τη νέα ΚΑΠ. Ωστόσο η στρέβλωση, ας μου επιτραπεί να πω, στη διανομή της συνδεδεμένης δημιουργεί ένα κλίμα κατά της εγχώριας βοοτροφίας, καθώς οι ενισχύσεις ευνοούν την πάχυνση κι όχι την εκτροφή» τόνισε η κ. Αραμπατζή, διατυπώνοντας την πίστη πως τελικά η απόφαση, που θα ληφθεί θα έχει τον σωστό προσανατολισμό, αυτόν της στήριξης της εγχώριας, της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως επανειλημμένα έχει αποδείξει η πολιτική του ΥΠΑΑΤ και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα η κ. Φωτεινή Αραμπατζή έχει καταθέσει και σχετική Ερώτηση.