,

16 Οκτωβρίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Μέχρι τέλη Οκτωβρίου οι προκαταβολές αποζημίωσης για τη βαμβακοκαλλιέργεια»


Συναντήσεις της Σερραίας Βουλευτού με τους πληγέντες  παραγωγούς της θεομηνίας της 25ης Ιουνίου

Σειρά συναντήσεων με τους πληγέντες αγρότες από την πρωτοφανή θεομηνία της 25ης Ιουνίου στις Σέρρες, πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες, που έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ως προς τη διαδικασία αποζημίωσής τους, σε συνέχεια όσων είχαν εξαγγελθεί κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η Σερραία Βουλευτής, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, που χτύπησε η θεομηνία, ξεκινώντας από τον Δήμο Αμφίπολης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Παλαιοκώμης και Αμφίπολης, ακολούθως, παρόντος του Δημάρχου Νέας Ζίχνης κ. Παντελή Μπόζη, τα διαμερίσματα της Αλιστράτης, Νέας Ζίχνης, Δήμητρας και Δραβήσκου ενώ οι επισκέψεις ολοκληρώθηκαν στον Δήμο Βισαλτίας, στα διαμερίσματα Ευκαρπίας και Τραγίλου.

Αυτό, που τόνισε στις συζητήσεις, που είχε με τους αγρότες-παραγωγούς ήταν ότι οι έκτακτες και ειδικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης καταστροφής, όπως η ίδια είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή, κατά τα πρότυπα του «Ιανού» και της «Μήδειας», έγιναν πράξη.

Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ψηφίστηκε η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία του ΥΠΑΑΤ – την οποία η ίδια υποστήριξε ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στη Βουλή – για την προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, καθώς το βαμβάκι αποτελεί την κατεξοχήν πληγείσα καλλιέργεια.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή είχε μάλιστα την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γεωργαντά και επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και ενημέρωσε τους αγρότες ότι η σχετική επικύρωση του ποσού της προκαταβολής, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από συνεδρίαση και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

Η προκαταβολή της αποζημίωσης, όπως ανακοίνωσε η Σερραία Βουλευτής, θα καταβληθεί στους βαμβακοπαραγωγούς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, και μάλιστα σε μια περίοδο πολύ σημαντική για τους ίδιους καθώς είναι η εποχή της συγκομιδής, αποτελώντας μια «ανάσα ρευστότητας», στο έλλειμμα που άφησε πίσω της η καταστροφή.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες πληγείσες καλλιέργειες, που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (π.χ. σιτηρά, καλαμπόκι, ηλίανθο, μηδική, τριφύλλια κ.α.) η πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ώστε και αυτές να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

«Η Κυβέρνηση έμπρακτα στέκεται στο πλευρό των αγροτών με έργα» τόνισε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή, θυμίζοντας ότι αμέσως μετά την πρωτοφανή για την περιοχή μας θεομηνία της 25ης Ιουνίου, που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες :

  • κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε στις 4 Ιουλίου τον Νομό Σερρών και τις πληγείσες εκτάσεις, με επικεφαλής τον αρμόδιο Υφυπουργό για την Κρατική Αρωγή κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, που συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τη Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου
  • συνεργεία του ΕΛΓΑ, και με έκτακτο προσωπικό, πραγματοποιούσαν συνεχείς αυτοψίες
  • τάχιστα, εντός τεσσάρων μηνών από την καταστροφή, δίνεται προκαταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ρύθμιση, που είχε να εφαρμοστεί περισσότερο από μια δεκαετία, παρότι προβλέπεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ό, τι υπόσχεται, το κάνει πράξη» υπογράμμισε η Σερραία Βουλευτής και τόνισε ότι η προκαταβολή της αποζημίωσης είναι μια «ανάσα» για τους βαμβακοπαραγωγούς, που οι καλλιέργειές τους βρέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας και υπό κανονικές συνθήκες, την παρούσα χρονική περίοδο θα πραγματοποιούσαν τη συγκομιδή του προϊόντος τους.