Φωτεινή Αραμπατζή: «Η Ελλάδα πλέον προχωρά μπροστά με γοργούς ρυθμούς και οι προοπτικές στον ορίζοντα είναι ευοίωνες»
«Ρύζι, βιομηχανική τομάτα, σηροτροφία κανονικά στις συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ»
«35 εκ ευρώ επιπλέον ετησίως για την κτηνοτροφία»
«Δήμοι, Περιφέρειες και ΤΟΕΒ καλούνται να εκμεταλλευτούν τους πόρους για τις αγροτικές υποδομές»
«Η Ελλάδα πλέον προχωρά μπροστά με γοργούς ρυθμούς κι όταν μετά από 36 χρόνια έχουμε για πρώτη φορά, πλεονασματικό, εμπορικό, αγροτικό ισοζύγιο οι προοπτικές, που διαφαίνονται στον ορίζοντα και πρέπει να αξιοποιήσουμε είναι ευοίωνες» τόνισε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη συζήτηση εν όψει της κατάθεσης του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου.
Στην τοποθέτησή της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία, που δίνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΥΠΑΑΤ σε ζητήματα φιλοπεριβαλλοντικής διάστασης, αξιοποίησης υδάτινων πόρων καθώς και υποδομών, επισημαίνοντας, πως οι πόροι, που εξασφαλίστηκαν για τη μεταβατική περίοδο τόσο για τα μικρά αρδευτικά έργα -40 εκ. ευρώ ήδη για αρδευτικά έργα κάτω των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ- όσο και για την αγροτική οδοποιία -43 εκ. ευρώ-, δίνουν μία σημαντική «ανάσα» πριν τα κονδύλια της νέας Π.Π.: «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι ΤΟΕΒ μπορούν να υποβάλουν προτάσεις και να κάνουν αναγκαία έργα, για τα οποία υπάρχουν μελέτες». Για τα δύο αυτά ζητήματα άλλωστε -αρδευτικά και οδοποιία- που είναι τόσο σημαντικά για τον πρωτογενή τομέα, η τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συγκαλέσει διαδικτυακή σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους της Π.Ε. Σερρών στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, προκειμένου να υπάρχει ανάλογη ετοιμότητα για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε αγροτικές περιοχές στο μεσοδιάστημα της μεταβατικής περιόδου.
Η κ. Αραμπατζή δήλωσε την ικανοποίησή της για τη συμπερίληψη καλλιεργειών, όπως το ρύζι, η βιομηχανική τομάτα και η σηροτροφία στον κατάλογο, που θα επιδοτηθούν με συνδεδεμένες ενισχύσεις κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρύζι, λέγοντας πως «είναι ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται για την διατοπικότητα του, γιατί καλλιεργείται από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, ενώ στις Σέρρες, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, παράγεται το 8,5% της ορυζοπαραγωγής της χώρας. Πρόκειται για ένα προϊόν, που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας λόγω της μεταποιητικής δραστηριότητας και έχει δυνατότητες εξαγωγικού χαρακτήρα, όπως βεβαίως και η βιομηχανική τομάτα». Για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα υπογράμμισε ιδιαίτερα την εξαγωγική δυναμική τους ακόμη και στην Covid και μετά Covid εποχή: «αν συνυπολογίσουμε ότι το ¼ της ελληνικής βιομηχανίας είναι η βιομηχανία τροφίμων, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι πρόκριμμα μπορεί να δημιουργήσει για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα και την ελληνική οικονομία, γενικότερα, η δυναμική των εξαγωγών των προϊόντων του Αγροδιατροφικού Τομέα».
Αναφορικά με τη σηροτροφία σημείωσε πως «καθώς σήμερα η σηροτροφία επιδοτείται με το κουτί, θα ήθελα να θέσω και στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής την πρόταση, απηχώντας και τη βούληση των απασχολούμενων με την σηροτροφία, να επιδοτείται στη νέα προγραμματική περίοδο ανά κιλό παραγόμενου κουκουλιού. Επίσης, θα ήθελα να καλέσω τους Γενικούς Γραμματείς, που φημίζονται για τα ταχύτατα αντανακλαστικά τους, να δουν στο πλαίσιο είτε της μεταβατικής είτε της νέας προγραμματικής περιόδου τι μπορεί να γίνει με τη χρηματοδότηση του αναπηνιστηρίου, του μοναδικού, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, στο Σουφλί και το οποίο μπορεί ουσιαστικά να παράγει από τα κουκούλια, από τους σηροτρόφους, ξανά και πάλι το ελληνικό μετάξι».
Για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο και του στρατηγικού σχεδίου, με την ανακοίνωση των επιπλέον 35 εκ. ευρώ ανά έτος, σε ό,τι αφορά τόσο τις συνδεδεμένες στα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσο και στο βόειο και αίγιο κρέας η κ. Αραμπατζή σημείωσε πως πρόκειται για μία σημαντικότατη ενίσχυση στο κάδρο και της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές: «Απέναντι, λοιπόν, σ αυτήν την πρόκληση, η επιδότηση, η συνδεδεμένη ενίσχυση στα κτηνοτροφικά ψυχανθή, ελαφρύνει κάπως το κόστος παραγωγής και ενθαρρύνει βεβαίως τις λεγόμενες “μικτές εκμεταλλεύσεις”, στις οποίες όταν έχει κάποιος και τις ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές και το κτηνοτροφικό ζωικό κεφάλαιο, μπορεί να επιτύχει τις ζητούμενες οικονομίες κλίμακος». Πρόσθεσε δε, πως ο κλάδος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, που με στοχευμένες νομοθετικές και ελεγκτικές διαδικασίες αντιμετωπίζει φαινόμενα ελληνοποιήσεων και νοθείας προϊόντων και τακτοποιεί εκκρεμότητες ετών, όπως με το τελευταίο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Μιλώντας για την πρόληψη των ζωονόσων, τόνισε ότι με χαρά είδε να περιλαμβάνεται κονδύλι 6,5 εκ. ευρώ για ενέργειες πρόληψης γιατί ουσιαστικά θα δώσουν στους Έλληνες κτηνοτρόφους στήριξη πριν και όχι μόνο μετά την τυχόν ζωονόσο. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι επί των ημερών της στο ΥΠΑΑΤ είχε ληφθεί ανάλογη προληπτική αντιμετώπιση με πολύ επιτυχή αποτελέσματα, για την πλήρη αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.
Τέλος, για τα 8 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στην αντιπαγετική – αντιχαλαζική προστασία,η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε πως «επιτέλους» υπάρχει μέριμνα, γιατί επρόκειτο για ένα μέτρο, που είχε προβλεφθεί από το 2014 στην προετοιμασία, που είχε γίνει για την ΚΑΠ 2014-2020, αλλά δεν είχε ποτέ προκηρυχθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται αυτή η πρόβλεψη» τόνισε «όταν η κλιματική κρίση δείχνει, δυστυχώς, καθημερινά τις πολύ δυσάρεστες συνέπειές της».