29 Μαρτίου, 2021

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: Η εγγονή μιας καπνεργάτριας στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


 

 Τι είπε για το Υπουργείο, τις Σέρρες και τις άγνωστες πτυχές της ζωής της στα «Παραπολιτικά» και στη Σάσα Σταμάτη

 

«Είμαι εγγονή καπνεργάτριας από την Πεντάπολη Σερρών και έχω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό, που κάποιοι αναφέρουν πολλές φορές, υποτιμητικά, ως “αγροτιά”. Άλλωστε, η ζωή μου όλη γύρω από τις Σέρρες, έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό και κτηνοτροφικό Νομό, περιστρέφεται…» λέει η Σερραία Υφυπουργός στις «Εξομολογήσεις» της Σάσας Σταμάτη που δημοσιεύτηκαν αυτό το σαββατοκύριακο.

«Καθόλου κόντρα-ρόλος η θέση Υφυπουργού στο ΥΠΑΑΤ!»

 • «Είναι μύθος πως ο αγροτικός τομέας είναι ανδροκρατούμενος. Στην πραγματικότητα το “μισό του ουρανού” είναι και “μισό του χωραφιού”, το 47%, δηλαδή, των Ελλήνων παραγωγών είναι γυναίκες και σχεδόν το 1/3 αρχηγοί των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Oπότε, καθόλου κόντρα-ρόλος η θέση Υφυπουργού στο ΥΠΑΑΤ!»
 • «Χαίρομαι, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, διατηρώντας με στο Υπουργείο στις αρμοδιότητες της Κτηνοτροφίας, της Κτηνιατρικής, των Τροφίμων και της Αλιείας».

Η Φωτεινή Αραμπατζή μιλάει για το έργο της στο Υπουργείο, με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων ενώ μιλάει και για το νέο αξιακό μοντέλο μιας κοινωνίας, που θα σέβεται και θα αναγνωρίζει στον αγρότη του 21ου αιώνα τον αγρότη-επιστήμονα, τον αγρότη-επιχειρηματία, τον αγρότη καταξιωμένο επαγγελματία:

«Όραμά μας είναι ο σύγχρονος αγρότης, που παράγει τρόφιμα ασφαλή, ποιοτικά και εύγεστα, φιλικά στο περιβάλλον, προερχόμενα μάλιστα από ορεινές και απομονωμένες περιοχές -χωρίς εναλλακτική πηγή εισοδήματος- να επενδύει, να αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, να αμείβεται δίκαια, να παράγει εισόδημα, να δίνει δουλειά και προοπτική στις νέες και τους νέους του τόπου μας».

«Προσεύχομαι να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να γίνω κι εγώ μητέρα…»

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Σερρών της ΝΔ απαντά και σε προσωπικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου:

 • «Οι γυναίκες, που μπαίνουμε μόνες, ελεύθερες, στην πολιτική, είναι δύσκολο να βρούμε εκείνον το σύντροφο, που θα στηρίξει μια γυναίκα πολιτικό, μια “μονοκαλλιεργητή” της δουλειάς, όπως με αποκαλούν με αγάπη οι φίλοι μου… Δεν παραιτούμαι ωστόσο από την ιδέα…».
 • «Η γέννηση του ανιψιού μου, άλλαξε τον κόσμο μου… Είχα την ευλογία να τον βαφτίσω και η συγκίνησή μου να τον κάνω Χριστιανό και να του δώσω και το όνομα του πατέρα μου, “έγραψε” μέσα μου βαθιά… Προσεύχομαι να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να γίνω κι εγώ μητέρα…»
 • «Η υγειονομική κρίση μου στέρησε περισσότερο την επαφή με τους ανθρώπους. Μου λείπουν οι φίλοι μου, οι άνθρωποι του τόπου μου, οι έξοδοι στα πανέμορφα καφέ της πόλης μου και στις ταβέρνες με το θρυλικό σουβλάκι των Σερρών, τη βουβαλίσια μπριζόλα και τα λουκάνικα Τζουμαγιάς, η επαφή με τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της αγοράς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους…»
 • «Μου λείπει ο καθιερωμένος κυριακάτικος εκκλησιασμός από άκρη σε άκρη του Νομού, το άγγιγμα και η αγκαλιά με τις γιαγιάδες, τους παππούδες του τόπου μου, η σοφία που έχει ο λόγος τους…»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε η Φωτεινή Αραμπατζή στη Σάσα Σταμάτη:

 

«Ως εγγονή καπνεργάτριας σέβομαι την αγροτιά»

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή μιλάει στα «Π» για τους στόχους της στο Υπουργείο και για άγνωστες πτυχές της ζωής της

Αν κάποιος, που δεν γνωρίζει καθόλου την πολιτική σκηνή της χώρας, έβλεπε τη γοητευτική και κομψή Φωτεινή Αραμπατζή, δύσκολα θα στοιχημάτιζε πως είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κι όμως, η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας έχει πολύ μεγάλη σχέση με το αντικείμενο και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα πάει περίφημα στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Εγγονή καπνεργάτριας από την Πεντάπολη και γέννημα-θρέμμα Σερραία, γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά της υπαίθρου, αλλά και της πολιτικής.

Δυναμική προσωπικότητα και πολυπράγμων, σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες και επέστρεψε στον τόπο που αγαπά και στον οποίο από το 2012 εκλέγεται βουλευτής.

Σήμερα μιλάει για τα μεγάλα στοιχήματα της αγροτιάς, καταρρίπτει μύθους γύρω από αυτήν, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της πορείας της και των μαθητικών της χρόνων, για τα οποία δεν διστάζει να παραδεχθεί πως ήταν «σπασικλάκι».

 • Γυναίκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Κόντρα ρόλος;

Κάθε άλλο! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ενδεικτικά χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν γυναίκες Υπουργούς Γεωργίας…

Όταν λοιπόν ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γνωστό πόσο εμπιστεύεται τις γυναίκες, μου ανέθεσε τη θέση της Υφυπουργού ένιωσα φυσικά μεγάλη την τιμή και το βάρος της ευθύνης, ωστόσο  απολύτως στο φυσικό μου χώρο. Αφενός γιατί είχα δουλέψει μαζί του ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στη «σκιώδη Κυβέρνηση» της ΝΔ αφετέρου γιατί θεωρώ ότι η θέση αυτή είναι μια δημιουργική πρόκληση και μια ευκαιρία  προσφοράς.

Εξάλλου είμαι εγγονή καπνεργάτριας από την Πεντάπολη Σερρών και έχω μεγάλο σεβασμό γι αυτό, που κάποιοι αναφέρουν πολλές φορές, υποτιμητικά, ως αγροτιά. Κι η ζωή μου όλη γύρω από τις Σέρρες, έναν  κατ’ εξοχήν αγροτικό και κτηνοτροφικό Νομό, περιστρέφεται. Στις Σέρρες γεννήθηκα, μεγάλωσα, εργάστηκα μετά τις σπουδές μου για πολλά χρόνια και μ’ εμπιστεύτηκαν οι συμπατριώτες μου, από την πρώτη στιγμή και σταθερά,  όταν ασχολήθηκα με τα κοινά.

Με την ευκαιρία, πάντως να πω ότι είναι μύθος πως ο αγροτικός τομέας είναι ανδροκρατούμενος. Στην πραγματικότητα το «μισό του ουρανού» είναι και «μισό του χωραφιού»: Το 47% των ελλήνων παραγωγών είναι γυναίκες, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 αρχηγοί των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.  Και μάλιστα οι αγρότισσες και οι γυναίκες κτηνοτρόφοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε δύο εξαιρετικά απαιτητικούς ρόλους, στο χωράφι και το σπίτι. Εάν αυτές δεν είναι οι σύγχρονες ηρωίδες, τότε ποιες είναι;

 • Ποιο είναι το όραμά σου για τον Αγροτικό Τομέα;

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε ξεκάθαρα τη «δύναμη» και τις δυνατότητες, που κρύβει ο Αγροδιατροφικός Τομέας της χώρας μας.

Μετά από 36 χρόνια, η Ελλάδα καταγράφει θετικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων!

Τα προϊόντα μας, χάρη στο rebranding, που πετύχαμε με την διαχείριση, ειδικά του πρώτου κύματος, ως χώρας ασφαλούς και αξιόπιστης,  κατέγραψαν «ράλι» στην αύξηση των εξαγωγών, όταν μάλιστα ανταγωνίστριες χώρες μας, γνώρισαν κατακόρυφη πτώση. Αυτή είναι η ευκαιρία μας! Την αξιοποιούμε, ως οφείλουμε, με πολιτικές, χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι πόροι της  νέας ΚΑΠ και  του Ταμείου Ανάκαμψης, διόρθωση παθογενειών και στεβλώσεων.

Όραμά μας, λοιπόν, είναι ο σύγχρονος αγρότης, που παράγει τρόφιμα ασφαλή, ποιοτικά και εύγεστα, φιλικά στο περιβάλλον, προερχόμενα μάλιστα από ορεινές και απομονωμένες περιοχές-χωρίς εναλλακτική πηγή εισοδήματος-να επενδύει, να αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, να αμείβεται δίκαια, να παράγει εισόδημα, να δίνει δουλειά και  προοπτική στις νέες και τους νέους μας.

Αυτό προσδιορίζει και το νέο αξιακό μοντέλο μιας κοινωνίας που σέβεται και αναγνωρίζει το σύγχρονο αγρότη της Ελλάδας του 2021, ως τον αγρότη επιστήμονα, επιχειρηματία, καταξιωμένο επαγγελματία.

 • Ποιο είναι το έργο σου στο Υπουργείο Γεωργίας μέχρι σήμερα και ποιοι οι επόμενοι στόχοι;

Θα σου διηγηθώ μια ιστορία. Προεκλογικά βρίσκομαι με κτηνοτρόφους σ’ ένα ορεινό χωριό αναπτύσσοντας το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων».

Κλείνοντας, παίρνει τον λόγο ένας πολύπειρος κτηνοτρόφος και μου λέει: «Ξέρεις πόσα χρόνια τα ακούμε αυτά;»

«Καταλαβαίνω απόλυτα τις επιφυλάξεις σου αλλά δεν θα διαψευστείς» του απάντησα.

Τον συνάντησα το περασμένο φθινόπωρο, πριν την καραντίνα και μου λέει:

«Όταν αναλάβατε, το πρόβειο γάλα είχε 80 περίπου λεπτά και τώρα το πουλάμε  92  ακόμη και 1 ευρώ, χάρις στα μέτρα που πήρατε κατά των ελληνοποιήσεων».

Ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να « σπάσουμε αυγά και «άβατα».

Έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο μπροστά μας και χαίρομαι, που ο Πρωθυπουργός, στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου διατηρώντας με στο Υπουργείο στις αρμοδιότητες της κτηνοτροφίας, της κτηνιατρικής, των τροφίμων και της αλιείας.

Προχωρούμε λοιπόν:

Με το νομοσχέδιο για το χωροταξικό της κτηνοτροφίας, που έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα αρρύθμιστης και άναρχης κατάστασης.

Με ένα άλλο «άβατο». Το θαλάσσιο χωροταξικό, για τη ναυαρχίδα των εξαγωγών μας, τις ελληνικές υδατοκαλλιέργειες, που μέσα σε δύο χρόνια και υποδειγματική συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκολλήσαμε γραφειοκρατίες χρόνων επισπεύδοντας την αδειοδότησή τους.

Δημιουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα εξαγωγών κτηνιατρικών προϊόντων σε 31 Χώρες με ένα κλικ, easy agro expo και συνεχίζουμε με τα προϊόντα φυτικής παραγωγής.

Ισοζύγιο και στην αυγοπαραγωγή ως ασπίδα στις ελληνοποιήσεις ισοζύγια και  ψηφιακή αποτύπωση και στο ελληνικό μέλι.

Δουλεύουμε για το rebranding του Ελληνικού Σήματος και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων,  που το βάζουν στην ετικέτα τους.

 • Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου πώς το βλέπεις;

Οι γυναίκες που μπαίνουμε μόνες, ελεύθερες, στην πολιτική, είναι δύσκολο να βρούμε εκείνον το σύντροφο, που θα υπομένει υποστηρικτικά τα ωράριά μας, τις υποχρεώσεις μας, την κούραση και τα «ελλείμματά» μας όσον αφορά τις υποχρεώσεις της οικογένειας…

Τον σύντροφο με την ισορροπία και την αυτοπεποίθηση συγχρόνως, να στηρίξει μια γυναίκα πολιτικό, μια «μονοκαλλιεργητή» της δουλειάς, όπως με αποκαλούν με αγάπη οι φίλοι μου…

Δεν παραιτούμαι ωστόσο από την ιδέα…

Η συντροφικότητα και το μοίρασμα είναι πολύ «μεγάλο πράγμα..»

 • Χτύπησε ποτέ το καμπανάκι της μητρότητας;

Η γέννηση του ανιψιού μου, του Χαράλαμπου- Αθανάσιου, του πρώτου παιδιού της αδελφής μου Μαρίας και του γαμπρού μου Ανδρέα, άλλαξε τον κόσμο μου…

Μάλιστα είχα την ευλογία να τον βαφτίσω και η συγκίνησή μου να τον κάνω χριστιανό και να του δώσω και το όνομα του πατέρα μου, «έγραψε» μέσα μου βαθιά…

Η επικοινωνία με ένα παιδί, η συμβολή σου στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, η ανεμελιά και η πληρότητα, που σε γεμίζει η αγκαλιά του, το χαμόγελο που συνειδητοποιείς να «σκας» κάθε φορά που βλέπεις φωτογραφία  του, είναι απίστευτα…

Προσεύχομαι να έρθουν έτσι τα πράγματα που να γίνω μητέρα..

 • Μαγειρεύεις;

Αν με ρωτάς αν ξέρω, θα σου πω με σιγουριά ναι! Φρόντισε γι αυτό η μητέρα μου και η γιαγιά μου, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Η μαμά μας, μας έμαθε να μαγειρεύουμε από φοιτήτριες και δεν εννοώ αυγά ή μακαρόνια αλλά φαγητά κατσαρόλας…με απαιτήσεις

Σήμερα δεν προλαβαίνω να μαγειρεύω καθημερινά αλλά όποτε το κάνω, το απολαμβάνω γιατί είναι μια πολύ δημιουργική και αποφορτιστική διαδικασία και ό,τι μαγειρεύεις με αγάπη γίνεται πολύ νόστιμο!

Σπανακόρυζο με την μοναδική ελληνική φέτα είναι η αδυναμία μου ενώ χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ μου η γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα και πεντανόστιμες πατάτες Ορεινής και Άνω Βροντούς Σερρών!

Στόχος μου είναι να μάθω το παραδοσιακό φαγητό των Σερρών, τον τζιγεροσαρμά ή παππούδα αλλά έχω ακόμη δρόμο…

 • Τι σου στέρησε περισσότερο ο κορωνοϊος;

Την επαφή με τους ανθρώπους, τις  καθημερινές στιγμές, που πριν τον κορωνοϊό τις θεωρούσαμε απλές και δεδομένες. Η πανδημία μας δίδαξε ότι τελικά τα πιο απλά είναι και τα πιο σημαντικά. Μας δίδαξε να μην υποτιμούμε αυτά που απλόχερα μας δίνονται, όπως η Υγεία, να μην είμαστε αχάριστοι και αλαζόνες.

Μου λείπουν οι φίλοι μου, οι άνθρωποι  του τόπου μου. Να πιω έναν Σαββατιάτικο καφέ- έστω και σύντομο ως συνήθως- στα πανέμορφα καφέ της πόλης μου, να μιλήσω χωρίς μάσκες και αποστάσεις με τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της αγοράς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, να φάω το θρυλικό σουβλάκι των Σερρών και τη βουβαλίσια μπριζόλα, τα λουκάνικα Τζουμαγιάς και τόσα άλλα …

Μου λείπει πολύ ο καθιερωμένος κυριακάτικος εκκλησιασμός από άκρη σε άκρη του Νομού. Το άγγιγμα και η αγκαλιά με τις «γιαγιάδες», τους «παππούδες» του τόπου μου, η «σοφία» που σου μεταδίδουν σε κάθε επαφή τους. Για όλα αυτά αξίζει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή προς την «Ελευθερία».

 • Ποιο είναι το αγαπημένο σου ποίημα;

Λατρεμένος μου ποιητής ο Καβάφης… δεν μπορώ να ξεχωρίσω…

«Tα τείχη», «Tα κεριά», η «Σατραπεία» και βέβαια η «Ιθάκη» …

Από τον Καβάφη έμαθα ότι πρέπει να είμαι πάντα «…Σαν έτοιμη από καιρό…»

Αγαπημένοι μου στίχοι είναι και του νομπελίστα μας, Γιώργου Σεφέρη

«Λυπούμαι γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι,

μέσα από τα δάχτυλά μου

χωρίς να πιω ούτε μια στάλα…»

Και βέβαια, Γιώργος Δροσίνης «Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα,

Σε ξένα αναστυλώματα δεμένο…

Μα θέλω όσο ανεβαίνω, μόνος ν΄ ανεβαίνω»

 • Προορισμός διακοπών;

Φυσικά Ελλάδα! Ελληνικό καλοκαίρι. Αγάπησα πολύ την Πάτμο και την Τήνο, νησιά που επισκέπτομαι έστω για λίγο τα τελευταία καλοκαίρια. Το μονοπάτι προς το σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη στην Πάτμο, το Μοναστήρι στη Χώρα, που αποτελούν και Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η βόλτα στα σοκάκια της Πάτμου και στην πανέμορφη πλατεία, οι παραλίες της Πέτρας και της Λάμπης, η εξόρμηση στο Ασπρονήσι και στους Αρκιούς με συναρπάζουν

Στην Τήνο πάλι, ο δρόμος και το προσκύνημα στην Παναγία με γεμίζει δέος και ανακούφιση, τα υπέροχα και τόσο διαφορετικά χωριά, με κορυφαίο τον Βώλακα, το μουσείο μαρμαρογλυπτικής, η συγκλονιστική ιστορία του Γιαννούλη Χαλεπά, τα μοναδικά πανηγύρια, το ηλιοβασίλεμα στα Υστέρνια είναι «πολύτιμες» καταθέσεις στην προσωπική μου Τράπεζα των Αναμνήσεων..

 • Τι μαθήτρια ήσουν στο σχολείο;

Το κλασσικό «φυτό», «σπασικλάκι»… μαθήτρια του 20! Πως θα μπορούσα άλλωστε; Ο πατέρας μας,  μας έλεγε συνέχεια… «εχθρός του καλού το καλύτερο», « Η κορυφή είναι πάντα ο προορισμός…»

Θυμάμαι δε, ότι ήμουν ο  ηθικός αυτουργός της παρότρυνσης και των τριών κολλητών συμμαθητριών μου, της Νανάς, της Λίας και της Βιβής να μην πάμε πενταήμερη για να διαβάσουμε… ! Βεβαίως το αποτέλεσμα με δικαίωσε καθώς εισήχθηκα στη Σχολή που επιθυμούσα, τη Νομική Θεσσαλονίκης και με σειρά διάκρισης.. Το μετανιώνω βέβαια- που δεν έζησα την πενταήμερη- αλλά έχω να θυμάμαι τις εκδρομές μας στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, στην κοιλάδα των Σερρών και πολλές άλλες.

Άλλωστε ο τόπος μου, είναι γεμάτος ομορφιές! Λίμνη Κερκίνη, χιονοδρομικό Λαϊλιά και βέβαια Αμφίπολη, με το υπέρλαμπρο, οικουμενικό μνημείο του Λόφου Καστά!