,

19 Ιουλίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Επαναστατικό, συμπεριληπτικό, εξόχως δημοκρατικό το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»


 

«Ένα νομοσχέδιο – γιορτή για την γυναίκα»

«Ένα νομοσχέδιο, που κρίνει τη “γονιμότητα” του αξιακού μας συστήματος»

«Εξόχως δημοκρατικό, ανθρώπινο, προοδευτικό, σύγχρονο, συμπεριληπτικό και επαναστατικό» χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας πως «αυτό το Νομοσχέδιο, θωρακίζει την ελευθερία των γυναικών και την ισότητα και στέκεται απέναντι σε κάθε νοοτροπία, που θέλει τις γυναίκες να έχουν “ημερομηνία λήξης”, γιατί όλα τα βασανιστικά “ΑΝ” τα μετατρέπει σε “δικαιούμαι” και “μπορώ”».

Η Σερραία Βουλευτής, κατά την Ομιλία της στην Ολομέλεια σήμερα, τόνισε ότι στη συζήτηση δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις καθώς «όταν κερδίζονται μάχες, οι νίκες είναι των ανθρώπων. Δεν είναι ούτε των πολιτικών, ούτε των κομμάτων! Και σήμερα συζητάμε ένα θέμα που μας αφορά όλους ως έθνος, ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα, γιατί με τόλμη και γενναιότητα ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο επαναστατικό, ρηξικέλευθο, προοδευτικό, ανθρώπινο, ένα νομοσχέδιο, που σπάει στερεότυπα, υπερβαίνει κατεστημένα και διασφαλίζει τα δικαιώματα των γυναικών».

Τόνισε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο κοιτάζει την κοινωνία κατάματα «σπάζοντας» τον ηλικιακό κόφτη των 50 ετών για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  αποφαίνεται ότι η κρυοσυντήρηση πραγματοποιείται και για κοινωνικούς -πέρα από ιατρικούς- λόγους και καταργεί την -μέχρι χθες- απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου στη χρήση του κρυοσυντηρημένου γενετικού της υλικού:

«Φανταζόμαστε όλοι, γυναίκες 48-49 ετών, που κάποτε κρυοσυντήρησαν το γενετικό τους υλικό με την άδεια της μέχρι πρότινος δεσποτικής -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός από αυτό το βήμα- υπογραφής του συζύγου τους, να τα φέρει έτσι η τύχη να χωρίσουν ή να είναι σε διάσταση κι όταν θα μετράει κύκλους γονιμότητας πριν την εμμηνόπαυση, αυτό το υλικό χωρίς τη συναίνεση του συζύγου της να πάει στα σκουπίδια;».

 

Οι αλλαγές

Με το νομοσχέδιο, όπως τόνισε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή:

  • Αυξάνεται το όριο ηλικίας των γυναικών που μπορούν να προβούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή  από τα 50 στα 54 έτη
  • Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
  • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • Επιτρέπεται στην διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων  ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.
  • Καταργείται το ανώτατο όριο παράτασης στη διάρκεια κρυοσυντήρησης για σπέρμα και ορχικό ιστό, ωάρια και ωοθηκικό ιστό, ζυγωτές και γονιμοποιημένα ωάρια
  • Διευρύνονται απόλυτα οι επιλογές του δότη-δότριας ως προς το ζήτημα της ανωνυμίας/επωνυμίας
  • Συμπεριλαμβάνονται στους ωφελούμενους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα οροθετικά άτομα και  Ιδρύεται και θα λειτουργεί ειδικό εργαστήριο, αποκλειστικά για τα άτομα με HIV.
  • Διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους

 

«Λυπάμαι για την στείρα αντιπολίτευση»

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή εξέφρασε την βαθιά λύπη της  για την στείρα κριτική της Αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ποσοστώσεις, ποσοτικοποιήσεις και το πόσες γυναίκες αφορά αυτό το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «και μία γυναίκα να αφορούσε, αυτό δεν το κάνει λιγότερο επαναστατικό και ρηξικέλευθο, λιγότερο προοδευτικό, κοινωνικό, δημοκρατικό και ανθρώπινο. Και λυπάμαι ακόμη περισσότερο, που στη μάχη μιας στείρας -κυριολεκτικά σήμερα- αντιπολίτευσης επιστρατεύετε τις γνωστές ταξικές θεωρίες συνωμοσίας, ότι δήθεν το νομοσχέδιο έχει επισπεύδοντες τις κλινικές, τα συμφέροντα, την εμπορευματοποίηση…Το νομοσχέδιο αυτό έχει επισπεύδοντες τις γυναίκες και τους άνδρες, όλη την ελληνική κοινωνία και τον ελληνισμό γενιές μετά, στηρίζοντας την ανάγκη και την επιθυμία για οικογένεια. Αντιμάχεται  την υπογονιμότητα και την υπογεννητικότητα, αφορά την απόδοση σεβασμού στο δικαίωμα της γυναίκας, της μητέρας, του ανθρώπου για αυτοπροσδιορισμό, για αυτοπραγμάτωση με την αγαστή υποστήριξη της ιατρικής επιστήμης και της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας».

 

«Νομοσχέδιο – γιορτή για την γυναίκα»

Όπως σημείωσε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, με την ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου «δεν είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε για μια κυβερνητική νίκη αλλά για να γιορτάσουμε τη στήριξη στη γυναίκα, στον άνθρωπο και στην οικογένεια, όχι μόνο για σήμερα, για αυτή την τετραετία, αλλά κυρίως για κάθε επόμενη γενιά, για κάθε σπίτι, όπου μια κόρη, μια ξαδέρφη, μια ανιψιά, θα βρεθεί μπροστά σε αυτή την πρόκληση και θα αξιοποιήσει το νομικό πλαίσιο, που με απόλυτη ελευθερία και σεβασμό θα της επιτρέψει να μπορεί να σχεδιάσει τη δημιουργία της οικογένειάς της.  Να σχεδιάσει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αν δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά, αν μεγαλώσει, αν δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο, αν ήταν πάντα σκυμμένη πάνω από ένα βιβλίο ή μια σκληρή δουλειά και πέρασε η πρώτη γόνιμη 20ετία… Σε όλα αυτά τα απαγορευτικά ΑΝ, βάζουμε μια σειρά από νομοθετικές και επιστημονικές προϋποθέσεις, ώστε κάθε ένα από αυτά τα ΑΝ, να γίνουν “μπορώ, έχω δικαίωμα”»…

 

«Να αλλάξουμε νοοτροπία»

Τονίζοντας πως η Κυβέρνηση διακρίνεται για το «ανθρώπινο» της «πρόσωπο» και  πως βάσει αυτής της ευαισθησίας  νομοθέτησε το παρόν Νομοσχέδιο, επισήμανε πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που «εγκλωβίζουν» και περιορίζουν τη Γυναίκα: «εκείνη τη γυναίκα, που κρίνεται με τον πιο σκληρό τρόπο: Αν είναι ικανή να γίνει μάνα, πότε θα γίνει μάνα… Παλεύοντας σε “αρένες»”, που πρέπει να είναι πάντα πρωταθλήτρια και νικήτρια, άκαμπτη, αγέραστη, χωρίς ίχνος χρόνου να έχει περάσει από πάνω της…  Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ανατρέψει θεωρίες ότι στις κοινωνίες μας, οι γυναίκες μοιάζουν να λήγουν σαν τα γιαούρτια! Μετά δεν κάνουν για τίποτα. Πέταμα. Δεν κάνουν για σύντροφοι, δεν κάνουν για συνεργάτες, δεν κάνουν για οικογένεια. Αντιστρατεύεται τη νοοτροπία ότι το εργοστάσιο έχει νόημα όσο παράγει ωάρια…».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα “γυάλινα ταβάνια”, που έχει μια γυναίκα πάνω από το κεφάλι της και στους αμέτρητους μετρητές, που μετράνε τα πτυχία της, τα λεφτά της, την ανεξαρτησία της, την υπακοή της, το μήκος της φούστας της ή το μήκος του χαμόγελού της, μετράνε τη χρησιμότητά της, με το αν έφερε παιδιά στον κόσμο:

«Και όπως γίνεται με τα ταβάνια, οι άνθρωποι μεγαλώνουν κι αναπτύσσονται όσο τους το επιτρέπει η οροφή από πάνω τους αλλά το πιο σπουδαίο σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή είναι που μπορούν να κατακτήσουν την ανθεκτικότητα. Κι άντεξαν οι γυναίκες. Αυτό είναι αλήθεια. Άντεξαν να μεγαλώνουν παιδιά μόνες τους, αφού καλύτερα να προλάβεις με το λάθος σύντροφο, από το να χάσεις το τρένο αναζητώντας το σωστό.

Άντεξαν, κάνοντας δυο και τρεις δουλειές και σπουδάζοντας μαζί με τα παιδιά τους, άντεξαν να κάνουν σκληρές αγροτικές δουλειές, άντεξαν να είναι μια μειοψηφία στα λεγόμενα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα.

Αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, αφορά τις γυναίκες, που επέδειξαν ή επιδεικνύουν αυτή την αντοχή αλλά και τους συντρόφους, που στάθηκαν στο πλάι τους και προάγει την ισότητα, τη νεωτερικότητα, θωρακίζει τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινο, είναι εξόχως δημοκρατικό και ευεργετικό».