,

26 Σεπτεμβρίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Εντός της εβδομάδας η τροπολογία για την προκαταβολή αποζημίωσης των Σερραίων παραγωγών από τη θεομηνία του Ιουνίου»


Στο  2ο Agroserres Forum:

«Έργα και όχι λόγια!»

«Χαίρομαι, που το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε επί θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ, ενισχύει τη βιολογική μας γεωργία»

«Σημαντικά τα έργα αγροτικής οδοποιίας του ΥΠΑΑΤ, που “τρέχουν” στην ΠΕ Σερρών»

Την ικανοποίησή της για την ψήφιση, εντός της εβδομάδας, της τροπολογίας, που προβλέπει την προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών από την πρωτοφανή θεομηνία του Ιουνίου, εξέφρασε από το βήμα της SEREXPO η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία είχε ζητήσει τη σχετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ από την πρώτη στιγμή, κάνοντας λόγο για έκτακτες, ειδικές και εξαιρετικές ρυθμίσεις στα πρότυπα του Ιανού και της Μήδειας.

Η πρώην Υφυπουργός, αναφερόμενη στο θέμα της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, «Ας μιλήσουμε βιολογικά» με προσκεκλημένο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά, καθώς ως υπεύθυνη του χαρτοφυλακίου των Τροφίμων, επί της θητείας της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , συντάχθηκε, με την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Χώρας, που απαιτούνταν από τα  κράτη – μέλη να το καταθέσουν και απεστάλη στην Επιτροπή πέρυσι, στις 27/07/2021:

«Επί μακρόν και επισταμένα εργαστήκαμε μαζί με την προϊσταμένη του Τμήματος, την αγαπητή Ελένη Τζαβάρα, και χαίρομαι που βλέπουμε μία στροφή των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού προς τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς ο ευρωπαϊκός στόχος είναι μέχρι το 2030 να επιτευχθεί η μετατροπή του 25% της συνολικής ευρωπαϊκής γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες».

Μάλιστα, η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι «η Κυβέρνηση με πράξεις κι όχι λόγια ενισχύει τις βιολογικές καλλιέργειες ενσωματώνοντας τη στρατηγική του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε την χώρα μας στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

«Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από την τελευταία πρόσκληση της βιολογικής Γεωργίας της μεταβατικής περιόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου διατέθηκαν περισσότερα από 700 εκ. ευρώ (705.05.618 για την ακρίβεια), αθροιστικά πολύ περισσότερα από όσα διατέθηκαν την τριετία 2017, 2018 και 2019 μαζί, συνολικά δηλαδή 665.072.237 εκ. ευρώ» όπως τόνισε.

Η Βιολογική Γεωργία στις Σέρρες

Με δεδομένο τον αυξημένο προϋπολογισμό για τη Βιολογική Γεωργία, υπογράμμισε τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας στον Νομό Σερρών κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ώθηση, που δίνει αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού του Μέτρου 11 στο μεγάλο αποτύπωμα, που έχει ο Νομός Σερρών στη βιολογική παραγωγή, τονίζοντας πως:

  • Στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται το 7,8% των εγκεκριμένων αιτήσεων της Χώρας
  • Η Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ έχει το 25% του προϋπολογισμού ολόκληρης της Π.Κ.Μ.
  • Το 51% του προϋπολογισμού της Π.Ε. Σερρών αφορά στη βιολογική κτηνοτροφία
  • Ο προϋπολογισμός στην Π.Ε. Σερρών αφορά 48% την μετατροπή σε βιολογική παραγωγή και 52% σε διατήρηση.
  • Οι εγκεκριμένες αιτήσεις στην Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ αποτελούν περίπου το 2% της Χώρας.

Έργα αγροτικής οδοποιίας

Η Σερραία Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενδελεχή και άριστη συνεργασία, που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής της Ημερίδας, στο κομμάτι της προετοιμασίας, της παρακολούθησης και της τελικής ένταξης των Δήμων της ΠΕ Σερρών για τα έργα της αγροτικής οδοποιίας και τα αρδευτικά, που προβλέπονται από τη μεταβατική περίοδο του ΠΑΑ.

«Από τον Ιούλιο του 2021, σε συνεχή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα και την διαχειριστική αρχή, ενημερώσαμε όλους τους Δημάρχους της ΠΕ Σερρών για τις σχετικές προκηρύξεις για την αγροτική οδοποιία και τα νέα αρδευτικά έργα ύψους έως 2,2 εκ. ευρώ κι αυτή η συνεργασία απέδωσε, με βάση πάντα και το ενδιαφέρον, που εκδήλωσαν οι δήμαρχοι Σερρών του Νομού Σερρών στην ένταξη τριών έργων αγροτικής οδοποιίας”.

Έτσι, τα έργα που εντάσσονται στην Δράση 4.3.4 του Υ.Π.Α.Α.Τ «Βελτίωση πρόσβασης σε Γεωργική Γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» αγγίζουν τα 2.000.000 Ευρώ και είναι:

  • Στον Δήμο Σερρών : Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου, έργα ύψους 910.385,19€
  • Δήμος Ν. Ζίχνης: Αγροτική Οδοποιία στις περιοχές «ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ» και «ΛΟΓΚΑ», έργα ύψους 500.000€
  • Δήμος Ηράκλειας: Αγροτική Οδοποιία στα Δ.Δ. Δασοχωρίου, Κοίμησης και Βαλτερού, έργα ύψους 440.000€.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στον Δήμο της Ηράκλειας, η πρόταση του οποίου είχε αρχικώς απορριφθεί στις 24/09/2022 λόγω μιας τεχνικής παράλειψης, εργάστηκαν διεξοδικά για την εύρεση της βέλτιστης και σύννομης διόρθωσης – γι αυτό και η κ. Αραμπατζή ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την ευελιξία, που επέδειξε στην επίλυση του ζητήματος και στην τελική ένταξη του Δήμου Ηράκλειας.

Τέλος, τόνισε ότι με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα για την Δράση 4.3.1 του Υ.Π.Α.Α.Τ «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων», καθώς στην Π.Ε. Σερρών έχουν υποβληθεί έξι προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 12.928.409€.