11 Νοεμβρίου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Φωτεινή Αραμπατζή για “κορωνοενίσχυση” στα καπνά: «Ένα ακόμη αίτημα έγινε πράξη από την φιλο-αγροτική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη»


«Κορωνοενίσχυση» στα καπνά

«Με τεκμηρίωση και εργώδη προσπάθεια αιτιολογήθηκε η απώλεια εισοδήματος και η ανάγκη αποκατάστασης των καπνοπαραγωγών»

 

«Ένα ακόμη αίτημα έγινε πράξη από την φιλοαγροτική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» δήλωσε για την ενίσχυση των 11,3 εκ. ευρώ προς του καπνοπαραγωγούς της χώρας η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή,  την ώρα που στον Νομό Σερρών το ποσό της ενίσχυσης αυτής λόγω Covid-19 αναμένεται να αγγίξει τις 820.000 ευρώ.

«Πρόκειται για ένα αίτημα, που από την πρώτη στιγμή, ευθύς μόλις τέθηκε από τους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών, υποστήριξα με θέρμη και αιτιολογημένη επιχειρηματολογία κατά την διάρκεια της 26μηνης θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ» σημείωσε η τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Αυτό το αίτημα ενίσχυσης, με μελέτη, τεκμηρίωση και εργώδη προσπάθεια έγινε πράξη, ύστερα από σειρά τηλεδιασκέψεων και συνεργασίας με τους εκπροσώπους του κλάδου. Από τις  9 Δεκεμβρίου 2020 με τους καπνοπαραγωγούς των Σερρών, στις 10 Δεκεμβρίου 2020 με την παρουσία του τότε ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη την Καπνική Ένωση, την Διεπαγγελματική Καπνού και εκπροσώπους των Καπνικών Συνεταιρισμών της χώρας (Ξάνθη, Ροδόπη, Σέρρες),  στις 4 Μαρτίου 2021 με την παρουσία του σημερινού ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανούπριν την τελική συνάντηση στις 12 Ιουλίου 2021  δια ζώσης στο Υπουργείο με τους προαναφερθέντες εκπροσώπους».

Για την θετική αυτή έκβαση η κ. Αραμπατζή ευχαρίστησε τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,  με τον οποίο είχε επανειλημμένη συνεργασία για το θέμα,  τους συναδέλφους της Υπουργούς, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και τους συνεργάτες της, που εργάστηκαν επιμελώς για την μελέτη προς την ΕΕ, τους καπνοπαραγωγούς και τους εκπροσώπους τους για την συνεργασία, που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αιτιολογηθεί η απώλεια εισοδήματος και η ανάγκη αποκατάστασης της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

«Τα χρήματα αυτά, που δίνονται στον αγροτικό τομέα, έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή αξίας, κινούν και καταλήγουν σε όλη την οικονομική και παραγωγική “αλυσίδα” του τόπου μας» σημείωσε και υπενθύμισε ότι για απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού χρήματα έχουν δοθεί μεταξύ άλλων  για την αιγοπροβατοτροφία, την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, ελιές, θερμοκήπια, καρπούζι, λαϊκές αγορές, ανθοκομία, βουβαλοτροφία.

Σχετικά με την ενίσχυση, δικαιούχοι είναι οι καπνοκαλλιεργητές των ποικιλιών Μπασμάς & λοιπά «ανατολικού τύπου», καπνά τύπου «Σαμψούς» Κατερίνης, Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 90 €/στρέμμα.

Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και ακολούθως θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δυνητικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι οι Σερραίοι καπνοπαραγωγοί

«Η ενίσχυση αυτή βοηθά σε μεγάλο βαθμό τους Σερραίους καπνοκαλλιεργητές, που προσπαθούν να επιβιώσουν με μια δύσκολη παραγωγή και γνωρίζουμε πως η τ. Υφυπουργός συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και την ευχαριστούμε» δήλωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παππάς» κ. Χρήστος Βοζίκης ενώ από πλευράς του ο Προϊστάμενος του Συνεταιρισμού κ. Κώστας Παπαδόπουλος σημείωσε πως «ο Καπνικός μας Συνεταιρισμός εκφράζει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” προς την τ. Υφυπουργό όπως και όλοι οι καπνοπαραγωγοί του Νομού μας, για την καθοριστική συμβολή της κ. Αραμπατζή στην εξέλιξη αυτή».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ενίσχυση που θα δοθεί στα καπνά εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Νιγρίτας «Ο Βισάλτης» κ. Μιχάλης Τσερβίστας ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Αραμπατζή λέγοντας πως από τον Σεπτέμβριο του 2020 μαζί με τον Καπνικό Συνεταιρισμό Ν. Σερρών και μέσω της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος ξεκίνησαν έναν αγώνα να αποδείξουν την απώλεια εισοδήματος, λόγω κορωνοϊού και η τότε Υφυπουργός ήταν πάντα στο πλευρό τους.

 

φωτιστικά inde.gr