25 Ιουνίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και για τις σερραϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις»


Η ενίσχυση της εξωστρέφειας στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Υφυπουργό κ. Κώστα Φραγκογιάννη

 

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των σερραϊκών επιχειρήσεων μέσα από Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας και με οδηγό το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που υλοποιεί το όραμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προάσπιση και ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς, τέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας, που διοργανώθηκε σήμερα στις Σέρρες,  με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Κώστα Φραγκογιάννη.

Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και σημαντικών επιχειρήσεων των Σερρών, που ασκούν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα σε τομείς αγροδιατροφής, βιομηχανικού εξοπλισμού, δομικών υλικών, ειδών μεταποίησης, ενέργειας, κλωστοϋφαντουργίας, καλλυντικών και χημικών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον κ. Φραγκογιάννη ερωτήματα και προβληματισμούς.

Στη συζήτηση τέθηκε το αυξημένο, την τελευταία περίοδο, ενεργειακό κόστος, το γενικότερο κόστος παραγωγής, τα βήματα που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση  των ελληνοποιήσεων αλλά και γενικότερα η στήριξη της επιχειρηματικότητας από την Πολιτεία, με τους Σερραίους επιχειρηματίες να εκδηλώνουν έντονο το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε εκθέσεις  και δράσεις εξωστρέφειας που δρομολογεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Φωτεινή Αραμπατζή: «Στόχος μου οι σερραϊκές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία»

Η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή στην ομιλία της, ευχαριστώντας τον κ. Υφυπουργό για την αποδοχή της πρόσκλησής της να έρθει στις Σέρρες και να συναντηθεί με επιχειρηματίες της περιοχής, εξήρε τη διαδρομή και το έργο του ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία, που είχαν επί θητείας της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο project της «EasyAgroExpo» για την ψηφιοποίηση των εξαγωγών προϊόντων κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος σε 33 τρίτες χώρες «με ένα κλικ».  Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στο σχέδιο ελέγχου, που καταστρώθηκε και υλοποιήθηκε για την αντιμετώπιση φαινομένων ελληνοποιήσεων προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα σε αγορές του εξωτερικού.

Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης, τόνισε πως  «η οικονομία, παρά την πανδημία και τις συνέπειές της, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εισαγόμενη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την εκτόξευση της ακρίβειας, επιδεικνύει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα, στην οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά η θεαματική αύξηση των εξαγωγών το 2020 και το ρεκόρ των 40 δις ευρώ σε αξία, το 2021» σημειώνοντας την αξιοσημείωτη συμβολή του Αγροδιατροφικού Τομέα, που από το 2020 καταγράφει θετικό εμπορικό ισοζύγιο, 36 χρόνια μετά.

Κάνοντας αναφορά στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που το 2021 ήταν η χρονιά τους, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους 10 πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης με ένα εντυπωσιακό country brand – Rebranding της χώρας μας ενώ αναφέρθηκε στην «ευκαιρία» ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει διπλό πρόγραμμα ενίσχυσης,  δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τις Επενδύσεις και τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Σημειώνοντας, μάλιστα, πως για πρώτη φορά η χώρα πορεύεται με ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας έθεσε τέσσερις άξονες ως αφορμή για τον διάλογο, που ακολούθησε:

 • Αν συμφέρει, μέσα στο παρόν διεθνές οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή να συνεχίσει τις εξαγωγές της, αν μ’ άλλα λόγια η παρούσα κρίση ανοίγει «παράθυρο» ευκαιρίας
 • Αν ο τομέας των εξαγωγών αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και κατά πόσο τα φορολογικά κίνητρα του Ταμείου Ανάκαμψης και των Διαρθρωτικών Προγραμμάτων ενθαρρύνουν τις συλλογικότητες
 • Αν η γεωγραφική θέση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας επηρεάζει τις εξαγωγές και πώς επιτυγχάνεται ο εκδημοκρατισμός των εξαγωγών
 • Αν υπάρχουν για τις επιχειρήσεις των Σερρών και της Βορείου Ελλάδας νέες αγορές πέρα από την προφανή βαλκανική ενδοχώρα.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ακόμη πως ζητούμενο είναι οι σερραϊκές επιχειρήσεις, που ομολογουμένως έχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στο εξαγωγικό «τερέν», να εκμεταλλευτούν την στήριξη της Κυβέρνησης της ΝΔ και τις δυνατότητες που προσφέρει η Νέα Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε καθώς επενδύουν κεφάλαια και τεχνογνωσία να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους πόρους των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Κώστας Φραγκογιάννης: «Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις εξαγωγές»

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης στην ομιλία του ανέφερε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη για την περίοδο 2021-2023 στον συνολικό όγκο επενδύσεων ανά χώρα ενώ στη χώρα μας σημειώνεται αυξημένο ποσοστό εξαγωγών την περίοδο 2021-2023.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη και στον συνολικό όγκο εξαγωγών ανά χώρα, καθώς στον τομέα των επενδύσεων ειδικότερα:

 • Αυξήθηκαν κατά 72,3% οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατά το έτος 2021
 • Εγκρίθηκαν 43 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 4,8 δις ευρώ
 • Εγκρίθηκαν 30 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 3,941 δις ευρώ
 • Αυξήθηκε κατά 10% η βιομηχανική παραγωγή το έτος 2021
 • Ενισχύθηκε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μέσω των προγραμμάτων δεύτερης ευκαιρίας
 • Μειώθηκαν κατά 46% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με το έτος 2019

Αναφορικά με την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε πως:

 • Αντλήθηκαν 19,3 δις για την περίοδο 2021-2027 από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)
 • Η Ελλάδα έλαβε πρώτη από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027)
 • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκε στα 10,6 δις
 • Εξασφαλίστηκαν 80 δις ευρώ συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αγροτικό ΕΣΠΑ

Ειδικά για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που περιλαμβάνει 669 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους ανά τον κόσμο, σε Τομείς όπως οι Διμερείς Σχέσεις, οι Πολυμερείς Σχέσεις, οι Εξαγωγές, η Προσέλκυση Επενδύσεων και η Αναπτυξιακή Συνεργασία, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι:

 • Θέτει απτούς και μετρήσιμους στόχους για την Οικονομική Διπλωματία, προσαρμοσμένους στις ανάγκες μιας ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής
 • Αποδεικνύει στην πράξη την επιτυχία του εγχειρήματος της άσκησης ολοκληρωμένης οικονομικής διπλωματίας από το Υπουργείο Εξωτερικών
 • Υλοποιεί το όραμα της κυβέρνησης για προάσπιση και ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς, προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε στοχευμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας
 • Καταγράφει την ενεργό παρουσία της χώρας μας σε πολυμερείς διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και εκθέσεις εγνωσμένου κύρους.

 

«Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία»

Οι Σερραίοι επιχειρηματίες, που έδωσαν το παρών στην ημερίδα, έδωσαν συγχαρητήρια στην κ. Φωτεινή Αραμπατζή για την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως η συζήτηση με την ίδια και τον κ. Φραγκογιάννη ήταν γόνιμη και εποικοδομητική, καθώς τα ζητήματα που τους απασχολούν, βρήκαν ευήκοα ώτα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης

Ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός

Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρης Νότας

Ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. Γιώργος Κουτσάκης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Θεόδωρος Καμπούρης

Εκπρόσωπος του Δημάρχου Σιντικής

και πλήθος Σερραίων επιχειρηματιών με εξαγωγική δραστηριότητα.