10 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Folli Follie: Από την κορυφή στην κατάρρευση – Με χειροπέδες στη φυλακή Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


Μετά από 2,5 χρόνια, όταν και ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση της Folli Follie, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής της Folli Follie αντίστοιχα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απολογήθηκαν στην 35η Τακτική Ανακρίτρια για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών ο Όμιλος προκειμένου να εμφανίζει εύρωστη οικονομική εικόνα. Η απολογία τους ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης για συνολικά πέντε κακουργήματα, ενώ απολογία έδωσε και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, η οποία αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους μετά την απολογία της για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Τα κακουργήματα που βαραίνουν τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο

Οι δύο ισχυροί άνδρες της Folli Follie βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία, κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων. Η Καίτη Κουτσολιούτσου βαρύνεται με τις κατηγορίες της απάτης, νομιμοποίησης παράνομου χρήματος και χειραγώγησης μετοχών.

Οι ιδρυτές της εταιρείας είναι αντιμέτωποι με σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM), που αμφισβήτησε με στοιχεία την εμφανιζόμενη ευρωστία του Ομίλου και οδήγησε σε κατάρρευση την άλλοτε κραταιά επιχείρηση στον χώρο των κοσμημάτων.

Πλέον στην τελική της φάση βρίσκεται η ποινική έρευνα για το βασικό σκέλος του αποκαλούμενου «σκανδάλου της Folli Follie», της εταιρείας που από την κούρσα κερδοφορίας πλέον βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης μέσω των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτές.

Συνολικά είχαν κληθεί σε απολογία 30 άτομα

Οι ιδρυτές του Ομίλου είναι οι θεωρούμενοι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, για την οποία κλήθηκαν σε απολογία περίπου 30 κατηγορούμενοι, οικονομικά στελέχη της εταιρείας και θυγατρικών της στην Ασία κ.ά., οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Από τις βραβεύσεις στην κατάρρευση

Το βραβείο «Discovery of the Year» («Ανακάλυψη της Χρονιάς») είχε παραλάβει ο όμιλος Folli Follie Group το 2014, από το επενδυτικό fund East Capital, σε ειδική εκδήλωση στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η απόλυτη κατάρρευση.

Τον Μάιο του 2018, σεισμό προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι ένα fund, με συμμετοχή στη Folli Follie, αμφισβητούσε τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής εταιρείας, καθώς τα θεωρούσε κατασκευασμένα. Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εισηγμένη πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία αλλά και αναλυτική επεξήγηση από το fund που «επιτέθηκε» στη Folli Follie.

Το αμερικανικό hedge fund QCM αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στο limit down. Στη συνέχεια η διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε σφοδρή ανακοίνωση κατηγορώντας το fund για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της και τόνισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι ότι, όπως παραδέχθηκε το εν λόγω fund, είχε σορτάρει τη μετοχή, δηλαδή -σε απλά ελληνικά- είχε στοιχηματίσει στην πτώση της τιμής της.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η QCM ισχυρίστηκε πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας, αλλά δεν τα βρήκε. Παράλληλα είχε αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και αναρωτιόταν γιατί δεν είχαν τοποθετηθεί ορκωτοί λογιστές.

Τα καταστήματα και τα σημεία πώλησης

Η Folli Follie στην απάντησή της αναφερόταν στα καταστήματα στις ΗΠΑ και στην υποκατάσταση δύο σημείων, από, ένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ωστόσο στην έκθεση της QCM υπήρχαν ερωτήματα για αρκετά σημεία πώλησης στην Ασία και ειδικότερα σε Κίνα και Ιαπωνία.

Μάλιστα η QCM είχε συνεχίσει την επίθεσή της, απαντώντας εκ νέου στην εταιρεία. «Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως “σημεία πώλησης”, όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώλησης που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF. Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης», ανέφερε.

Τελικά, ο επίλογος για την άλλοτε κραταιά εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου γράφτηκε χθες, με τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να παίρνουν τον δρόμο για τη φυλακή.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ