5 Αυγούστου, 2020

Press Room

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποια ακίνητα μπορούν να αναβαθμιστούν – Τα εισοδηματικά κριτήρια


Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ήδη από την πρώτη ημέρα της παρουσίασής του το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ξεκινήσει να «τρέχει» τον Νοέμβριο, έχει προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει, με επιδότηση έως και 85%, εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τόσο σε μονοκατοικίες όσο και σε πολυκατοικίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι προγράμματα σαν το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αγκαλιάζονται από την ΕΕ ολοένα και περισσότερο μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης. «Γι΄αυτό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό πυλώνα για το “Κύμα Ανακαινίσεων” που προβλέπει ότι θα δοθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν -όπως ανέφερε ο υπουργός- ημερομηνίες για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων που ανακοινώθηκαν για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχουν ως εξής:

  •   Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 02.11.2020
  •   Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 04.11.2020
  •   Δυτικής Μακεδονίας: 09.11.2020
  •   Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020
  •   Θεσσαλίας: 16.11.2020
  •   Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020
  •   Αττικής: 23.11.2020
  •   Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020
  •   Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020
  •   Πολυκατοικίες: 03.12.2020

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του Προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας).

Να σημειωθεί πως το ΥΠΕΝ διαβεβαίωσε πως ακόμη κι αν το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μη μείνει κανείς εκτός και να επωφεληθεί από επόμενη φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Στον οδηγό του ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα αναφέρονται τα εξής:

Οι εισοδηματικές κατηγορίες -με τα αναλογούντα ποσοστά επιδότησης- έχουν ως εξής:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ πίνακας με εισοδηματικά κριτήρια

Ποια ακίνητα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα

Η επιλεξιμότητα των δαπανών του Προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
-Υφίσταται νόμιμα.
-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Τονίζεται πως ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.  ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου.