22 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Εξελίξεις: Μητσοτάκης, Νετανιάχου, Δένδιας υπογράφουν συμφωνία για τον EastMed – Στις 2 Ιανουαρίου


Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος υπογράφουν διακρατική συμφωνία για τον EastMed.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα, Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες Σάββατο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο και συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν τον EastMed και Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ η διακρατική συμφωνία είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη. «Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι Σίγμα της Κύπρου. Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Υπογραφή πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal, επιθυμούσε να πέσουν οι υπογραφές πριν από την 5η Ιανουαρίου, ημέρα που αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Χατζηδάκης: Ο EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του το Σάββατο ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει, ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Ενέργειας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.