2 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα ναρκωτικών: Οι καβάτζες και τα τηλέφωνα «αχυράνθρωπων»


Μεγάλη σπείρα ναρκωτικών εξαρθρώθηκε στα Γιάννενα. Η σπείρα, σύμφωνα με την αστυνομία, δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, την αποθήκευση και την διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης.

Συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένας αλλοδαπός, αρχηγικό μέλος της οργάνωσης συνελήφθησαν, δύο ταυτοποιήθηκαν για συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 14 στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών.

Σε υπαίθριες «καβάτζες» βρέθηκαν δεκάδες φιξάκια σκληρών ναρκωτικών καθώς και χρήματα.

Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν:

  • ένας 31χρονος αλλοδαπός ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης καθώς και
  • επτά άτομα, πέντε ημεδαποί (τρεις άνδρες ηλικίας 39, 37 και 29 ετών και δύο γυναίκες, ηλικίας 33 και 35 ετών) και
  • δύο αλλοδαποί (ένας 22χρονος και μία 40χρονη), όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των εμπλεκομένων μελών του εγκληματικού δικτύου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα ακόμη δύο 30χρονοι αλλοδαποί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 14 άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από την οργάνωση.

Πώς λειτουργούσε η σπείρα

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά από διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας «προφίλ» των εμπλεκομένων, προέκυψε ο τρόπος που λειτουργεί η σπείρα.

Οι συλληφθέντες, έχοντας διακριτούς ρόλους και υπό την καθοδήγηση του 31χρονου αρχηγού, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διακίνηση «σκληρών» ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας μεγάλο χρηματικό όφελος.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε στο πεδίο της διακίνησης ηρωίνης και κοκαΐνης, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, όπου προσδιορίζεται ότι διακίνησαν 1.150 περίπου γραμμάρια ηρωίνης και 30 περίπου γραμμάρια κοκαΐνης, τους τελευταίους πέντε μήνες.

Αναλυτικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, ο αρχηγός της οργάνωσης προμηθευόταν ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης από την Αλβανία.

Στη συνέχεια τις διαμοίραζε σε επιμέρους μικρότερες ποσότητες, αποκρύπτοντας αυτές σε υπαίθριους χώρους «καβάτζες» και ακολούθως τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν τα ναρκωτικά σε τοξικομανείς στα Γιάννενα, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα αποτροπής τυχόν εντοπισμού.

Σημειώνεται δε ότι τα μέλη των οργανώσεων, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:

  • 58 συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρος 326,4 γραμμαρίων, έτοιμες προς διακίνηση,
  • 39 συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 36 γραμμαρίων, έτοιμες προς διακίνηση,
  • το χρηματικό ποσό των 3.400 ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών,
  • 11 κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθη και ένας 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος αποπειράθηκε να προμηθευτεί ναρκωτικά από την οργάνωση ενώ όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης 12 μηνών, για το αδίκημα της κλοπής.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν αρμοδίως.