11 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Ερντογάν: Η Τουρκία σκοπεύει να πατήσει πόδι στη Σελήνη το 2023


Πόδι στη Σελήνη σχεδιάζει να πατήσει η Τουρκία μέχρι το 2023, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια της χώρας του στο πλαίσιο του διαστημικού της προγράμματος.

O Ερντογάν, ο οποίος είχε πρόσφατα επαφές με τον Έλον Μασκ για το ενδεχόμενο συνεργασίας στη διαστημική τεχνολογία της SpaceX με τουρκικές εταιρείς, είπε ότι «η πρώτη προσελήνωση θα γίνει μ’ έναν τουρκικό, γνήσιο υβριδικό πύραυλο, που θα τεθεί σε τροχιά στα τέλη του 2023 μέσω διεθνούς συνεργασίας», κάνοντας λόγο για μια αποστολή δύο φάσεων. «Πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στη Σελήνη το 2023, κατά την εκατοστή επέτειο ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτήν την αποστολή».

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα της τουρκικής διαστημικής υπηρεσίας TUA, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με δέκα στρατηγικούς στόχους, που περιλαμβάνουν και την αποστολή ενός Τούρκου υπηκόου σε επιστημονική αποστολή στο διάστημα. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Turksat 5A σε συνεργασία με τη SpaceX κι ετοιμάζεται να εκτοξεύσει έναν ακόμη, τον Turksat 5B, το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνες στις δορυφορικές τεχνολογίες και θα εγκαθιδρύσει μ’ άλλες σύμμαχες χώρες ένα διαστημικό λιμένα. «Τα πόδια μας θα είναι στη Γη, αλλά τα μάτια μας στο διάστημα. Οι ρίζες μας θα είναι στη Γη, αλλά τα κλαδιά μας ψηλά στον ουρανό», είπε με στόμφο ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να αποκαλύψει πόσο θα κοστίσει αυτό το πρόγραμμα στους Τούρκους φορολογούμενους, που έχουν γονατίσει από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Ο κρατικός προϋπολογισμός δύσκολα θα καλύψει το αστρονομικό κόστος ενός διαστημικού προγράμματος, σαν αυτό που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει διαρκώς, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της TUA λένε ότι το εγχείρημα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για λίαν εξειδικευμένο προσωπικό, μειώνοντας το brain drain επιστημόνων και ερευνητών προς το εξωτερικό.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ