12 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Εργατικό Κέντρο Σερρών: Ανεργία 40%


Ο κορωνοϊός ακύρωσε για φέτος την καθιερωμένη σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας η οποία πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο με την ευκαιρία της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης (ΕΚΘ).
Στην ίδια σύσκεψη τα Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους εργασιακά προβλήματα, σκιαγραφώντας την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι φέτος το ΕΚΘ ανέλαβε και φέτος τον ρόλο του άτυπου συντονιστή αυτής της συνολικής παρουσίασης και παραθέτει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως αυτά αποτυπώνονται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.

Κεντρική Μακεδονία
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά της ανεργίας κυμαίνονται στο 35%, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και το 40%. Η υγειονομική κρίση λειτούργησε επιβαρυντικά στη δύσκολη εργασιακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα χρόνια των μνημονίων στην πόλη και προκάλεσε ντόμινο απολύσεων στον χώρο των βιομηχανιών, βιοτεχνών, επιχειρήσεων εστίασης, του εμπορίου και του τουριστικού κλάδου, δίνοντας την χαριστική βολή σε σημαντικούς επιμέρους κλάδους και βγάζοντας εκτός κάδρου εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους. Απαιτούνται πολιτικές ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας με πλήρες ωράριο, οχύρωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και διασφάλιση των όρων και των συνθηκών εργασίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πανδημία να αποτελέσει το «σκαλοπάτι» για εργασιακή εκμετάλλευση και επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων.

Στη Χαλκιδική, οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι εξαιρετικά σοβαρές. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής, τα αιτήματα των εργαζομένων για πλήρη κάλυψη για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ρύθμιση οφειλών ΔΕΚΟ και δάνεια προστασία πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, επίδομα ανεργίας σε όλους καθώς και ένα επιπλέον εισόδημα τους επόμενους, δύσκολους μήνες, αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις. Επιπλέον, το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής διεκδικεί άμεσα την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της νέας περιβαλλοντικής σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και για νέες προσλήψεις.

Στον νομό Σερρών, τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Σερρών, είναι η αποβιομηχάνιση και η μετανάστευση των πολιτών που οδήγησε την περιοχή από τους πρώτους παραγωγικούς και οικονομικά αναπτυγμένους νομούς της χώρας, να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Η μετεγκατάσταση πολλών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, κατέστησαν την αγροτική οικονομία και τις υπηρεσίες τα μόνα έσοδα της περιοχής, με τους νέους να εγκαταλείπουν το νομό για ένα καλύτερο μέλλον. Στα μεγάλα αυτά προβλήματα προστέθηκε και ο COVID-19 δίνοντας την καθοριστική βολή, με το 50% των επιχειρήσεων να εντάσσεται στο Πρόγραμμα Επιδότησης και την ανεργία να εκτινάσσεται στο 40%.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Πέλλας, το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή αγγίζει το 60,80%, με την πανδημία να οδηγεί στην περαιτέρω αποσάθρωση της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εκτός από τα ποσοστά της ανεργίας, αποτελούν οι απολύσεις, η αδήλωτη και ψευδώς δηλωμένη εργασία, η κατάχρηση αναστολών και της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι βιώνουν μια τεράστια συντονισμένη επίθεση που αποτυπώθηκε με την κατάργηση της διαιτησίας του ΟΜΕΔ, της επέκτασης και κήρυξης υποχρεωτικών των Συλλογικών Συμβάσεων, του βάσιμου λόγου απόλυσης, της ευθύνης του εργολάβου- εργοδότη έναντι των υπεργολαβιών, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και τον δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων.

Όπως καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας, τέσσερα είναι τα κύρια προβλήματα της περιοχής. Η μεγάλη ανεργία που μαστίζει την περιοχή, η υποβάθμιση του τομέα υγείας, με μεγάλες ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, οι προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας, με επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή του νόμου που προβλέπει μόνο 400 ημέρες επιδότησης ανεργίας στα τελευταία 4 χρόνια που ισχύει από 1/1/2013, με αποτέλεσμα άνεργοι να παραμένουν χωρίς το παραμικρό επίδομα, για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα πρέπει να επανδρωθεί το ΣΕΠΕ στην Έδεσσα για να μπορούν να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και συγχρόνως να επανέλθει στην έδρα του το ΚΕ.Π.Ε.Κ. (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σήμερα.

Στον νομό Ημαθίας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας, η γεωργία που αποτελούσε την πλεονάζουσα αγορά εργασίας, σήμερα έχει οδηγηθεί στην απαξίωση του γεωργικού επαγγέλματος και την άρνηση του εργατικού δυναμικού της περιοχής να εργαστεί στις αγροτικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνεται μετάκληση αλλοδαπών εργατών και ως συνέπεια αυτού, να χάνονται από την τοπική οικονομία και από την ελληνική οικονομία γενικότερα εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που χιλιάδες ευρώ καταβάλλονται σε ανέργους ως προνοιακά επιδόματα. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να εντάξει στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ τις εργασίες στις αγροτικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να μπορούν κατά τόπους υποκαταστήματα να ενεργοποιήσουν το πλεονάζον εργατικό δυναμικό που βρίσκεται στις λίστες των μακροχρόνιων ανέργων.

Στην Πιερία, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, ο νομός στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, με την υγειονομική κρίση να έχει χτυπήσει τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στον τουρισμό, μόνο 200 σχεδόν εργαζόμενοι σε όλο το νομό Πιερίας κατάφεραν να ενισχυθούν με το τρίμηνο επίδομα του ΟΑΕΔ, καθώς αποφάσισαν ότι αυτό θα χορηγείται μόνο σε όσους είχαν 80 ημέρες επιδότησης το χειμώνα. Δηλαδή, η υπουργική απόφαση όρισε ότι όσοι είχαν 85 ημέρες ανεργίας (ή και λίγες παραπάνω ανάλογα με το πόσο έμεινε ανοικτή η μονάδα που εργάζονταν) είναι άλλης κατηγορίας άνθρωποι, χωρίς ανάγκες. Επίσης, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εποχικούς εργαζόμενους χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Παράλληλα, απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι απ’ όλα τα εντεταλμένα όργανα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και φυσικά τη μαύρη εργασία, με τις καταγγελίες για καταπάτηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας να είναι πλέον καθημερινές.

Στον νομό Κιλκίς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου του νομού Κιλκίς, η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας να δημιουργούν επιπλέον βάρος στους εργαζόμενους που καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις αυτής της υγειονομικής κρίσης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Πηγή: grtimes.gr