6 Αυγούστου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ ΣΕΡΡΩΝ


Στην φάση της υλοποιήσεως εισήλθε μετά και την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών η Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου ε. ε. μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, της Αντιπεριφέρειας Σερρών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Εμμ. Παπά, που προβλέπει την συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού ξυλογλύπτου τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Εμμανουήλ Παπά, ενός από τα σημαντικότερα και πλέον περίτεχνα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα τέμπλα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης. Το έργο της συντηρήσεως και αποκαταστάσεως του μοναδικού αυτού ξυλογλύπτου τέμπλου χρηματοδοτείται από την Αντιπεριφέρεια Σερρών κατόπιν σχετικού  αιτήματος της Εκκλησίας των Σερρών και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από της Ελληνικής Επαναστάσεως και της κοιμήσεως του Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά (5 Δεκεμβρίου 1821). 

Ο ιερός και ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου στο δημοτικό διαμέρισμα Εμμανουήλ Παπά Σερρών ανεγέρθηκε το 1805, με δαπάνες και επιστασία του Γεωργίου Οικονόμου, ανεψιού του Εμμανουήλ Παπά και γιού του παπα-Αθανασίου Οικονόμου, αδελφού του ήρωος. Κατά τον Σερραίο ιστορικό Ευάγγελο Στράτη, ο ήρωας και τα αδέλφια του εκτός από την οικονομική συνδρομή, κουβαλούσαν και τα  υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του ναού. Έτσι, επικράτησε στην οικογένεια και το επώνυμο Παπάς αντί Οικονόμου. Αρχιτεκτονικά ο Ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής που καλύπτεται με καμάρα και φέρει ημικυκλική κόγχη στα ανατολικά. 

Τον ιστορικό αυτό ναό της Εκκλησίας των Σερρών στολίζει ένα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας ξυλόγλυπτο τέμπλο, διαστάσεων 15×5,50 μέτρων. Το τέμπλο εντυπωσιάζει με την κατάφορτη διακόσμησή του και τις αφηγηματικές σκηνές συμβολικού και διδακτικού περιεχομένου, από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και χαρακτηρίζεται για την οργάνωση του πλούσιου διάκοσμου, την λεπτομερή τεχνική απόδοση των γλυπτών παραστάσεων, την φυσιοκρατική απόδοση με επιμέρους λεπτομέρειες και την πλαστικότητά του. 

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερον με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο και την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποιούν σύμφωνα με την υπογραφείσα ήδη Προγραμματική Σύμβαση το σπουδαίο και εμβληματικό αυτό έργο στην γενέτειρα γη του μεγάλου ήρωος της Ελληνικής Eπαναστάσεως Εμμ. Παπά.  

φωτιστικά inde.gr