14 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Έρχονται αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα


Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Διοίκηση της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ.Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς επικύρωση στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2019, σημειώνοντας ότι σκοπός του Υπουργείου είναι να επαναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα στο κύρος που του αρμόζει σε σχέση με τα υπόλοιπα Σώματα, καταργώντας το υπάρχων καθεστώς, με μια νέα σύγχρονη και με γερά θεμέλια δομή.
Είπε χαρακτηριστικά: «…ο πυροσβέστης δεν είναι δυνατό να ανήκει στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων, αλλά με όρους πολιτικού προσωπικού…».
Ο Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση του φορέα Πολιτικής Προστασίας σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων, που θα είναι συνέχεια σε λειτουργία 365 μέρες το χρόνο.
Η νέα δομή θα έχει υπό τη σκέπη της την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ και τους ΟΤΑ (Δήμους). Επιπρόσθετα προωθείται η αποκέντρωση από το Αρχηγείο, δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις 13 Περιφέρειες. Θα οργανωθεί Διεύθυνση Μελετών Περιβάλλοντος και Πρόληψης, Διεύθυνση Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως και Επιχειρησιακό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης (για άμεση οικονομική εξυπηρέτηση αναγκών σε υλικά).
Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν αντίστοιχα τμήματα μελετών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να χάνονται Ευρωπαϊκά κονδύλια. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθούν συνολικά κονδύλια ύψους 4,2 δις από το νέο πρόγραμμα ΈΣΠΑ (21-27), που αφορά την Κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Επίσης, στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει το ποσό του 1,8 δις για την δασοπυρόσβεση.
Με αυτά τα χρήματα θα ανανεωθεί ο εναέριος και επίγειος στόλος, όπως και ο υπόλοιπος πυροσβεστικός εξοπλισμός. Παράλληλα, θα συμμετάσχουμε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης, ασκήσεων και μετεκπαίδευσης, κατέληξε.
φωτιστικά inde.gr