1 Μαρτίου, 2021

Press Room

Ερχεται νέο πακέτο αναδρομικών για 1,5 εκατ. συνταξιούχους -Οι 5 κατηγορίες δικαιούχων, τα ποσά


Ενα νέο πακέτο αναδρομικών για 1,5 εκατ. συνταξιούχους δρομολογείται για το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», τα ποσά που έχουν κλειδώσει για τις αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις φτάνουν τις 3.500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται δικαστικές αποφάσεις να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», την εν λόγω παρτίδα αναδρομικών δικαιούνται 5 κατηγορίες συνταξιούχων. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

  • Η πρώτη κατηγορία αναδρομικών που έχει και αυξήσεις συντάξεων αφορά σε συνταξιούχους του Δημοσίου και στρατιωτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2019 και μετά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, το 2019 υποβλήθηκαν 13.180 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Σε όλες έχουν απονεμηθεί ή απονέμονται συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387) ενώ στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης γίνεται ο επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσά του νόμου Βρούτση (Ν. 4670) που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019. Οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη θα πάρουν τις αυξήσεις που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό με τη σύνταξη Απριλίου που πληρώνεται μετά τις 22 Μαρτίου, ενώ στη σύνταξη Μαΐου που πληρώνεται τον Απρίλιο, αναμένεται ότι θα έχουν και τις αναδρομικές αυξήσεις 17 μηνών, ήτοι από Οκτώβριο 2019 έως τη σύνταξη Μαρτίου 2021.
  • Η δεύτερη κατηγορία αναδρομικών αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν με αίτηση από 13/5/2016 έως 30/9/2019 (πλην Δημοσίου για τις αιτήσεις του 2019). Σχεδόν 250.000 από αυτές τις συντάξεις έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και θα έχουν αυξήσεις με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670. Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να δοθούν οι αυξήσεις με τη σύνταξη Μαΐου που πληρώνεται μετά τις 20 Απριλίου και τον Μάιο με τη σύνταξη Ιουνίου να δοθούν και τα αναδρομικά που θα είναι για 18 μήνες, ήτοι από Οκτώβριο 2019 ως τη σύνταξη Απριλίου 2021.
  • Η τρίτη κατηγορία αναδρομικών αφορά στους πιο παλαιούς συνταξιούχους, όσους δηλαδή είχαν πάρει συντάξεις πριν από τον Μάιο του 2016 και στη συνέχεια επανυπολογίστηκαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, είτε είχαν πάνω είτε κάτω από τα 30 έτη. Οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 χρόνια θα μπουν ξανά στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους και θα έχουν αυξήσεις με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Για αυτή την κατηγορία ο e-ΕΦΚΑ εξετάζει να γίνουν οι πληρωμές από Ιούνιο και μετά, λόγω της πολυπλοκότητας του επανυπολογισμού και του μηχανισμού των προσωπικών διαφορών. Εκτιμάται ότι για 200.000 συνταξιούχους οι αυξήσεις του νέου νόμου θα περάσουν στην τσέπη με αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 έως την πληρωμή της νέας τους σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση οι παλαιοί θα δουν τις αυξήσεις πιθανότατα στη σύνταξη Ιουνίου που θα πληρωθεί τον Μάιο και τα αναδρομικά με τη σύνταξη Ιουλίου.
  • Η τέταρτη κατηγορία αναδρομικών αφορά σε απόστρατους που έχουν δικαιωθεί με προαγωγή σε ανώτερο βαθμό όντας συνταξιούχοι! Είναι πάνω από 3.000 οι αγωγές αποστράτων που παίρνουν αυξήσεις και αναδρομικά λόγω του επανυπολογισμού της σύνταξής τους με ανώτερο βαθμό από αυτόν που υπολογίστηκε η αρχική τους σύνταξη. Το πρωτόγνωρο των αποφάσεων αυτών που εκδίδει το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ότι η προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δίδεται και μετά τη συνταξιοδότηση ενώ αυτό γινόταν μόνο κατά τη συνταξιοδότηση. Ενώ δηλαδή ο αντισυνταγματάρχης έβγαινε με τη σύνταξη του συνταγματάρχη, τώρα με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ένας απόστρατος με σύνταξη συνταγματάρχη παίρνει προαγωγή με σύνταξη ταξίαρχου. Οι αποφάσεις αυτές θα εκτελεστούν όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» αρμόδιο στέλεχος του e-ΕΦΚΑ καθώς είναι τελεσίδικες. Τα ποσά που προκύπτουν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.
  • Η πέμπτη κατηγορία αναδρομικών αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλων φορέων που αναμένεται να κλειδώσουν στο προσεχές διάστημα τις επιστροφές αντισυνταγματικών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και σε άλλες κρατήσεις όσον αφορά τις συντάξεις του Δημοσίου (π.χ. ΕΑΣ). Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν με την εξ αναβολής δίκη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου και την απόφαση του ΣτΕ τον Μάιο.