10 Αυγούστου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Ερχεται νέα ρύθμιση οφειλών: Με 12 ή 24 δόσεις και ακόμη και μηδενικά επιτόκια


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα ρύθμιση οφειλών, που θα δώσει ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για οφειλές που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας.

«Κλειδί» της ρύθμισης είναι το χαμηλό επιτόκιο των δόσεων, το οποίο μηδενίζεται αν οι υπόχρεοι επιλέξουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Την ώρα που μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν τα… μαντάτα από την ΑΑΔΕ για το πόση μείωση της προκαταβολής φόρου δικαιούνται, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη νέα ρύθμιση οφειλών. Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ξεπερνούν το 1,5 δισ ευρώ, «πάγωσαν» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, από το Μάρτιο ως και το Μάιο. Οι οφειλές αυτές θα έπρεπε να εξοφλούνται σταδιακά από το τέλος Αυγούστου ως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση, θα «σπρώξει» τις πληρωμές πέρα από την Πρωτοχρονιά του 2021.

Ρύθμιση οφειλών: Οι δύο επιλογές για την εξόφληση χρεών

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν δύο επιλογές: να πληρώσουν σε 12 μήνες, με άτοκες δόσεις ή σε 24 μήνες με επιτόκιο μόλις 2,5%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια κι αν ρύθμιση επιλέξουν, θα έχουν περίοδο χάριτος από το τέλος Αυγούστου ως το τέλος Δεκεμβρίου- οπότε θα έπρεπε να «τρέχουν» οι «παγωμένες» δόσεις- κι αυτό δίνει μια ακόμα ανάσα ρευστότητας.

Έμποροι και μικρομεσαίοι πιέζουν, πάντως, για πιο «γενναίες» διευκολύνσεις, καθώς ο τζίρος τους έχει «βουτήξει» ως και 30%, ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις μιλάνε για απώλειες που ξεπερνάνε το 60%. Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, περίπου οι 4 στις 10 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες «παγώματος» των επιταγών, δημιουργώντας έτσι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε μια αγορά που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της.

Ρύθμιση οφειλών: Σύστημα 120 δόσεων θέλουν οι επιχειρήσεις

Τι ζητούν επιχειρήσεις κι επαγγελματίες; Την αναβίωση των 120 δόσεων, με διπλή στόχευση. Από τη μια, να καλυφθούν όσοι έχασαν την ευεργετική ρύθμιση, καθώς αιφνιδιάστηκαν από τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός κι από την άλλη να καλυφθούν και τα χρέη που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Στο υπουργείο Οικονομικών επί του παρόντος δεν σχολιάζουν τα εν λόγω αιτήματα, ωστόσο αρμόδιες πηγές θυμίζουν τις έντονες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τις 120 δόσεις και τους αστερίσκους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, που είχαν βάλει σε προηγούμενες Εκθέσεις Αξιολόγησης.

«Παράθυρο» για περισσότερες δόσεις υπάρχει πάντα ανοικτό και για όσους τρομάζουν στην ιδέα υποβολής φορολογικής δήλωσης, λόγω του εκκαθαριστικού που αναμένουν. Είναι ενδεικτικό ότι απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες για να πέσει η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά αναζητούνται ακόμα 900 χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και μάλιστα με διπλή δόση, για όσους υποβάλουν τη δήλωση τους μετά τις 29 Ιουλίου. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Οι φορολογούμενοι έχουν, όμως, τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων, αν εντάξουν το φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Αν η εξόφληση γίνει σε 12 μήνες, το επιτόκιο είναι 4,7%, ενώ όσοι επιλέξουν 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με περίπου 6%.

φωτιστικά inde.gr