5 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Εντυπωσιακές εικόνες: Η πρώτη πτήση των Rafale πάνω από το Αιγαίο


Μία πρώτη «γεύση» από τα Rafale πήραν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις την Πέμπτη πάνω από το Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος 2021» τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από το Αιγαίο. Τα πολεμικά αεροσκάφη βρέθηκαν στην χώρα στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης και απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, μαζί με τα ελληνικά F-16 και τα Mirage 2000, κάνοντας σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης, τα ελληνικά μαχητικά Mirage-2000 και τα γαλλικά Rafale ανεφοδιάστηκαν εν πτήσει από γαλλικό αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού Airbus A-330TT στα 24.000 πόδια πάνω από τη Ζάκυνθο.

Η άσκηση έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Πατρίκ Μεζονέβ.

«Αυτή η άσκηση αποτελεί εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης. Είναι μία ευκαιρία οι πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσής τους, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπει και σε μας να συντηρήσουμε τη διαθεσιμότητά των πληρωμάτων μας σε συνθέτες αποστολές, μεταξύ αυτών και ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στον αέρα. Είναι επίσης σημαντικό ότι από αυτή τη Βάση σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα Ελληνικά Rafale, συνεχίζοντας την παράδοση αξιοποίησης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία. Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών «Mιράζ F-1» και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες με τα «Mιράζ 2000» και τα «Mιράζ 2000-5» που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε στο πλαίσιο της άσκησης ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Με τη άσκηση αυτή οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια προμήθεια που η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην πολύ σημαντική συμβολή του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας. Γεγονός που αποδεικνύει ότι με την πάροδο του χρόνου έχουμε δημιουργήσει με τη Γαλλία σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, με το οποίο εξασφαλίζουμε, ενισχύουμε και εδραιώνουμε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την πρώτη πτήση των Rafale και την άσκηση «Σκύρος 2021» πάνω από το Αιγαίο:

Πολεμικά αεροσκάφη σε πτήση
Πολεμικό αεροσκάφος σε πτήση
Αξιωματικός της αεροπορίας με μάσκα και πολεμικό αεροσκάφος
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανεβαίνει στο πολεμικό αεροσκάφος
Πολεμικό αεροσκάφος σε διάδρομο στη Τανάγρα
Rafale σε πτήση
Στρατιωτικοί και επίσημη παρακολουθούν την άσκηση Σκύρος 2021
Πολεμικό αεροσκάφος σε πτήση
Μηχανικοί σε πολεμικό αεροσκάφος

Φωτογραφίες: SOOC, Menelaos Myrillas