,

14 Νοεμβρίου, 2022

Press Room

«Εντός τριών εβδομάδων η προκαταβολή αποζημίωσης στους βαμβακοπαραγωγούς Γαζώρου, Θολού και Νέας Πέτρας»


Δέσμευση Γεώργιου Γεωργαντά σε Φωτεινή Αραμπατζή

Από αστοχία, έμεινα εκτός

 

Το αργότερο σε τρεις εβδομάδες θα καταβληθεί στους πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές των Κοινοτήτων Γαζώρου, Θολού και Νέας Πέτρας του Δήμου Νέας Ζίχνης η προκαταβολή αποζημίωσης για τη θεομηνία του περασμένου Ιουνίου.

Αυτή την δέσμευση απέσπασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γεωργαντά, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε για την αστοχία να μείνουν εκτός προκαταβολής οι αγρότες των εν λόγω Κοινοτήτων.

Η Σερραία Βουλευτής, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων της θεομηνίας της 25ης Ιουνίου, κατέθεσε τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση μόλις αντιλήφθηκε ότι ενώ στις 31 Οκτωβρίου, όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση στην επιτόπια επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, πιστώθηκε προκαταβολή αποζημίωσης 2,5 εκ. ευρώ στους πληγέντες της Π.Ε. Σερρών, οι βαμβακοπαραγωγοί σε Γάζωρο, Θολό και Νέα Πέτρα δεν έλαβαν σεντς.

Όπως σημείωσε η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, η νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 87 του Νόμου 4975/2022 -ΦΕΚ A’ 187/30.09.2022), προέβλεψε κατά παρέκκλιση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., την δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως τις 31.12.2022, σε πληγέντες παραγωγούς από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου του 2022 και στις 18/10/2022 το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α κατ΄ εξουσιοδότηση του Ν. 4975/2022 αποφάσισε τη χορήγηση προκαταβολής στην βαμβακοκαλλιέργεια και σε επίπεδο Π.Ε. Σερρών. Εντούτοις, αιφνιδίως διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί στις Κοινότητες Γαζώρου, Θολού και Νέας Πέτρας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας, έμειναν εκτός πληρωμής της προκαταβολής. Ο λόγος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν ότι ο τοπικός ανταποκριτής του ΕΛ.Γ.Α. έκανε την αναγγελία ζημίας, αναφέροντας ως ζημιογόνο αίτιο τον συνδυασμό «Ανεμοθύελλα-Χαλάζι» αντί της αναφοράς «Χαλάζι», αποκλειστικά, όπως απαιτούσε το πληροφοριακό σύστημα, αφήνοντας εκτός συστήματος τους εν λόγω δικαιούχους και προκαλώντας την εύλογη αγανάκτησή τους.

Μετά τον εντοπισμό, ωστόσο, του προβλήματος έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε στους βαμβακοπαραγωγούς, που εκ παραδρομής εξαιρέθηκαν, να καταβληθεί η δικαιούμενη προκαταβολή το αργότερο, εντός τριών εβδομάδων.

Τέλος, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των υπολοίπων καλλιεργειών (σιτάρια, καλαμπόκια, ηλίανθοι, απώλεια παραγωγής σε ελιές και αμύγδαλα κ.α.), που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς της προκαταβολής, ο Υπουργός απάντησε πως θα καταβληθούν τμηματικά, ανάλογα με την ροή των πορισμάτων, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα τακτοποιηθεί και η εξόφληση των αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς.