31 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων -Η διαδικασία εγγραφής


Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων καθώς ενεργή είναι πλέον η πλατφόρμα apodomoi.ypes.gr με την οποία οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση, με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία 288 βουλευτών, του σχετικού νόµου 4648/19 η πλατφόρμα για την εγγραφή των εκλογέων είναι πλέον Online.

Όπως προβλέπει το νομοθέτημα για να διευκολυνθούν οι ’Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, απαιτούνται μόνο δύο προϋποθέσεις: Να έχουν διαμείνει συνολικά τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί. Όποιος τις πληροί θα μπορεί να γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και να ψηφίσει για πρώτη φορά από την περιοχή όπου μένει.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, υπάρχει εξαίρεση για όσους νέους κάτω των 30 ετών δεν έχουν υποβάλει, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση οι γονείς τους.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και θα περιλαμβάνει κυρίως την πλειονότητα των περίπου 500.000 πολιτών που εκτιμάται ότι έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης. Για τον σκοπό αυτό, θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους κιόλας μήνες καμπάνια σε ΜΜΕ και social media του εξωτερικού, ειδικά εκεί όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία της Ομογένειας.

Η διαδικασία της εγγραφής στην πλατφόρμα

1. Ελληνας κάτοικος εξωτερικού μπαίνει στην εφαρµογή apodimoi. ypes.gr τους κωδικούς της ΑΑ∆Ε που χρησιµοποιεί για σύνδεση στο TaxisNet, πιστοποιείται ως χρήστης και µπαίνει στην εφαρµογή.

2.Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συµπληρωθούν αυτόµατα στην αίτηση.

3.Kαταχωρίζει τη διεύθυνση µόνιµης κατοικίας του, τηλέφωνα επικοινωνίας και e-mail. Επιλέγει χώρα και πόλη όπου επιθυµεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριµένων πεδίων.

4.Αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων του νόµου, δηλαδή δηµόσια έγγραφα διαµονής δύο ετών στην ελληνική επικράτεια και φορολογική δήλωση. Εναλλακτικά, επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συµπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

5.Βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι αληθή, λαµβάνει γνώση ότι η αίτησή του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της. Μετά τον έλεγχο και την οριστικοποίηση της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστηµα οκτώ ετών, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ενηµερώνεται για το δικαίωµα προσφυγής.

Η διαδικασία θα είναι συνεχώς ανοιχτή και οι αιτήσεις θα λαµβάνονται υπόψη µέχρι και τρεις ηµέρες µετά την προκήρυξη των εκλογών. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει περιθώριο κάθε Ελληνας του εξωτερικού, γνωρίζοντας την ακριβή ηµεροµηνία των εκλογών, να αποφασίσει αν θα βρίσκεται εντός ή εκτός της επικράτειας.

Την ηµέρα των εκλογών θα ψηφίσει στην πόλη που έχει επιλέξει, εφόσον συσταθεί εκεί εκλογικό τµήµα, δηλαδή αν υπάρχουν τουλάχιστον 40 Ελληνες που έχουν εκφράσει την επιθυµία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει ενηµερωθεί έγκαιρα για να ψηφίσει στην πλησιέστερη πόλη όπου θα έχει δηµιουργηθεί εκλογικό τµήµα. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα µετράει ισότιµα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσµα και, εποµένως, για τη συνολική κατανοµή των εδρών.

Παράλληλα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας και απαιτείται οι 3 από τους 15 να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας να είναι σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις.