22 Ιουνίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Ελπίδες στον οδικό τουρισμό – Τι αφήνουν οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι, μάχη με την Τουρκία για τους Γερμανούς τουρίστες [εικόνες]


Τα… κονβόι από τους Βαλκάνιους γείτονες, περιμένουν τα καταλύματα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- και όχι μόνο- καθώς ένα σημαντικό μέρος των τουριστικών εσόδων έρχεται από τον οδικό τουρισμό.

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ είναι αποκαλυπτική, καθώς φανερώνει πως αν και η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών, που επισκέπτονται οδικώς την Ελλάδα, είναι χαμηλότερη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέα, ειδικά τη φετινή χρονιά όπου η μάχη θα δοθεί ευρώ- ευρώ.

Η συνεισφορά του Οδικού Τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. Διανυκτερεύσεις και €1,8δισ. έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων. Ο Οδικός Τουρισμός, συνεπώς, αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος).

Στα 185 ευρώ τα κατά κεφαλήν έσοδα από τον οδικό τουρισμό

Από την άλλη πλευρά ο Οδικός Τουρισμός χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (€185 έναντι €731 για τον Υπόλοιπο Τουρισμό και €564 για το Σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού), ως απόρροια της χαμηλής Μέσης Διάρκειας Παραμονής (4,0 διανυκτερεύσεις έναντι 8,9 και 7,4 αντίστοιχα) αλλά και της χαμηλής Μέσης Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση (€47 έναντι €82 και €76 αντίστοιχα).

Επίσης υπάρχει ισχυρή εποχικότητα και μεγάλη συγκέντρωση στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα το 67% των συνολικών εσόδων του Οδικού Τουρισμού εισρέουν στην χώρα στο Q3, έναντι 58% του Υπόλοιπου Τουρισμού και 59% του συνόλου. Συνεπώς, το άνοιγμα των συνόρων επιτρέπει την εκμετάλλευση της ισχυρής ζήτησης που προϋπάρχει για Οδικό Τουρισμό για το συγκεκριμένο τρίμηνο. H ευκολία πρόσβασης και η αίσθηση ασφάλειας και ανεξαρτησίας που προσφέρει το ταξίδι με το προσωπικό όχημα μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την προαναφερθείσα αναμενόμενη ζήτηση στο Q3.

Αναφορικά με τα Έσοδα του Οδικού Τουρισμού, ξεχωρίζει η ανοδική πορεία της Ρουμανίας, που το 2019 ήταν η μεγαλύτερη αγορά με σχεδόν €354εκατ. Και της Βουλγαρίας (3η μεγαλύτερη με €282 εκατ.). Η Σερβία (2η μεγαλύτερη με €297 εκατ.) παρουσιάζει αυξομειώσεις, ενώ η Βόρεια Μακεδονία ακολουθεί πτωτική πορεία μετά την αυξητική τάση που είχε ως το 2014.

Τουρισμός: Ο Νότος περιμένει τους Γερμανούς τουρίστες

Πέρα από τα στοιχεία για τον Οδικό Τουρισμό, το μόνο σίγουρο είναι οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι το… μήλον της έριδος για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και την Τουρκία και ένα στοιχείο που ενισχύει την αισιοδοξία των παραγόντων του εγχώριου Τουρισμού, είναι ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας φαίνεται ότι λειτουργεί ως κράχτης.

Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΛΙΑΜΕΠ αναδεικνύει την κινητικότητα που παρατηρείται στη Γερμανία, μετά το άνοιγμα των συνόρων. Στο πανόραμα της Die Welt για την συνεχή ενημέρωση από τον κορωνοϊό, αναφέρονται οι πρώτες επικρίσεις της Τουρκίας προς τη γερμανική κυβέρνηση, μετά την απόφαση της να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως περιοχή υψηλού κινδύνου για καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμα και σήμερα η Τουρκία παραμένει ο 3ος αγαπημένος γερμανικός τουριστικός προορισμός, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, η Ισπανία ανοίγει σταδιακά τα σύνορα της και υπολογίζεται πως 11.000 Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες νήσους, με μόνο 6 κρούσματα να καταγράφονται. Η Welt αναφέρει πως και η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί σημαντικές τουριστικές ροές από τον Βορρά, καθώς είναι προετοιμασμένη κατάλληλα με 687 γιατρούς και προσωπικό και 450 κλίνες αποκλειστικά για τα ελληνικά νησιά.

φωτιστικά inde.gr