28 Απριλίου, 2020

Press Room

Ειδικός εξηγεί γιατί 10 λεπτά στον ήλιο την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να μην κολλήσουμε κορωνοϊό


Η έκθεση στον ήλιο, έστω και για μόλις 10΄ ημερησίως, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσής μας από την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, υπογραμμίζει ειδικός του τομέα Υγείας στην Αυστραλία.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που παράγει το δέρμα με την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία, πέρα από τα δεκάδες προβλήματα υγείας με τα οποία συνδέονται, αυξάνουν και την ευαισθησία μας στον φονικό κορωνοϊό, επισημαίνει η ερευνήτρια του καρκίνου του δέρματος δρ Ρέιτσελ Νιλ. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η χειρότερη εποχή να έχουμε έλλειψη σε βιταμίνη D», δήλωσε στο The Australian. «Είναι λογικό το συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσουμε από την Covid-19 και πιθανώς με άσχημα συμπτώματα. Κι αυτό γιατί η βιταμίνη D φαίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα».

Η δρ Νιλ διεπίστωσε πέρυσι ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο οξείων αναπνευστικών λοιμώξεων, από τις οποίες πεθαίνουν τώρα ασθενείς της Covid-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία μετείχαν 78.000 ασθενείς, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλά επίπεδα της ίδιας βιταμίνης. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Η ίδια αποκάλυψε ότι κάνει ηλιοθεραπεία καθημερινά έως και δέκα λεπτά για να βοηθήσει τον οργανισμό της να παράξει βιταμίνη D τονίζοντας ότι η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε ψυχρότερα κλίματα. Και μολονότι η ίδια δεν παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης D αφού πιστεύει ότι είναι επωφελέστερη η έκθεση στον ήλιο, ωστόσο, παραδέχεται ότι είναι χρήσιμα για άτομα που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, ειδικά τούτη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.