7 Οκτωβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή – Σε εξέλιξη η διαδικασία για τις ποινές


Με μια ιστορική απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη σήμερα: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξήλωμα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, και 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ομόφωνα απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, το διευθυντήριο της οποίας αποτελούσαν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές, οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.

Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές της τότε ΚΟ της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», με την απόφαση να στέλνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. Επίσης, βάζει φρένο, αν όχι τέλος, στα σχέδια των επίδοξων συνεχιστών τους.

Σε εξέλιξη η διαδικασία για την απόφαση επί των ποινών

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε η διαδικασία για την απόφαση επί των ποινών για καθέναν από τους καταδικασθέντες. Ηδη οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ξεκινήσει τις αγορεύσεις τους για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός «πρότερος έντιμος βίος»), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει λίγα 24ωρα. Αφού τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, θα αγορεύσει ο εισαγγελέας και ακολούθως το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να λάβει την πλήρη απόφασή του.

Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η απόφαση δεν μιλά απλά για ένταξη αλλά τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής:

 • Νίκος Μιχαλολιάκος
 • Χρήστος Παππάς
 • Ηλίας Κασιδιάρης
 • Γιάννης Λαγός
 • Γιώργος Γερμενής
 • Ηλίας Παναγιώταρος
 • Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, όπως προαναφέρθηκε, οι επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές:

 • Παναγιώτη Ηλιόπουλο,
 • Πολύβιο Ζησιμόπουλο,
 • Αντώνιο Γρέγο,
 • Νικόλαο Μίχο,
 • Νικόλαο Κούζηλο,
 • Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση,
 • Ευστάθιο Μπούκουρα,
 • Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο,
 • Μιχάλη Αρβανίτη,
 • Ελένη Ζαρούλια και
 • Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο τον Γιώργο Ρουπακιά. Αυτό συνεπάγεται ότι θα του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ακόμη, κρίθηκε ένοχος και για όλα τα άλλα αδικήματα που είχε κατηγορηθεί όπως οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Ενοχοι κρίθηκαν 15 ακόμη που συμμετείχαν στη δολοφονία. Απαλλάχθηκαν μόνο δύο λόγω αμφιβολιών.

Ποιοι καταδικάστηκαν

 • Ιωάννης Άγγος (κατηγορίες: ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, απλή οπλοκατοχή),
 • Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα),
 • Γεώργιος Δήμου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα),
 • Ιωάννης Καζαντζόγλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή),
 • Ελπιδοφόρος Καλαρίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Ιωάννης Κομιανός ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Κωνσταντίνος Κορκοβίλης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Αναστάσιος Μιχάλαρος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και οπλοκατοχή),
 • Γεώργιος Πατέλης (διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),
 • Γεώργιος Ρουπακιάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οπλοφορία, οπλοχρησία),
 • Γεώργιος Σκάλκος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)
 • Γιώργος Σταμπέλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Λέων Τσαλίκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Αθανάσιος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργια ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Νικόλαος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
 • Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα).

Αθωώθηκαν:

 • Σταύρος Σαντοριναίος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),
 • Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή).

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Πλήθος κόσμου έξω από το Εφετείο από το πρωί

Από νωρίς το πρωί έξω από το Εφετείο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 20.000 άτομα την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση. Μια στιγμή πανηγυρική, κατά την οποία τόσο όσοι βρίσκονταν εντός της αίθουσας όσο και οι συγκεντρωμένοι απ’ έξω ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Εμβληματική φιγούρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής η μητέρα του Παύλου Φύσσα. Η Μάγδα Φύσσα βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο Εφετείο. Οι φωτογραφίες της καθώς βγαίνει από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με τις γροθιές της υψωμένες, κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», φώναζε η Μάγδα Φύσσα, με συγκεντρωμένους να της φωνάζουν «Γειά σου Μάνα!».

Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων στη δίκη

Από το πρωί εκπρόσωποι, αλλά και αρχηγοί κομμάτων βρέθηκαν στο Εφετείο. Αντιπροσωπεία της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσαν το «παρών» στο δικαστήριο.

«Guadian»: Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης

Εν τω μεταξύ, η είδηση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή έκανε τον γύρο του κόσμου, με τον «Guardian» να σημειώνει ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο, από τους «New York Times» έως το Associated Press, το BBC και το Euronews, έκαναν λόγο για ιστορική απόφαση.

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του απευθύνθηκε στον λαό μετά την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «η Δημοκρατία σήμερα νίκησε, είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τη σημερινή απόφαση κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. «Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε περήφανος για τη στάση της παράταξής του που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής, εξηγώντας ότι η ΝΔ πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. «Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση», σημείωσε και θύμισε ότι επί ΝΔ άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της ΧΑ.

«Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του.

Τσίπρας: Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας

Και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε σήμερα το «παρών» στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή, σε μήνυμά του αμέσως μετά την απόφαση τόνισε ότι η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία μας.

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας. Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κράτησε το πιο μεγάλο ευχαριστώ για την Μάγδα Φύσσα. « Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».

Δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή έκανε πλήθος πολιτικών, κάνοντας λόγο για μια ιστορική απόφαση και μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι «η Δημοκρατία απέδειξε περίτρανα πως ξέρει να είναι μαχόμενη», ενώ ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι ευρωπαϊκές αξίες μας, αναφέροντας ότι «δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ώρες φοβερά δύσκολες, πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζητεί να εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του Γιάννη Λαγού της Χρυσής Αυγής στις εργασίες του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ ζήτησε «να αποβάλουμε από το Κοινοβούλιο κάθε απομεινάρι της εγκληματικής οργάνωσης».

Τι λένε οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής. Είναι μια απόφαση η οποία τερματίζει την ατιμωρησία της φασιστικής δράσης στην Ελλάδα και ακυρώνει την προσπάθεια της αναβίωσης της φασιστικής βίας», υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, το δικαστήριο συζητεί τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά, διαδικασία στην οποία οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής δεν έχουν δικονομικά λόγο, ούτε για τις ποινές ούτε για τις αναστολές, αλλά, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «θα έχει λόγο ο λαός, και είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει κάθε απόπειρα οι δράστες να πέσουν στα μαλακά, και ακόμα μια φορά το δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα μήνυμα τιμωρίας και όχι ατιμωρησίας, ένα μήνυμα απαγορευτικό για τις δυνάμεις του φασισμού στα νησιά, στα σύνορα, στα Καμένα Βούρλα, στο Τυμπάκι και όπου αλλού. Η κοινωνία αγωνίζεται επί εφτά χρόνια και πέτυχε μια ιστορική νίκη, μέσα και έξω από τα δικαστήρια», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, χαρακτήρισε την απόφαση, που κάνει τον γύρο του κόσμου, «ιστορική». Όπως είπε: «Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας κρίθηκε κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης με την κατηγορία της ένταξης. Αυτό δηλαδή που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες στις προκηρύξεις του, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από το δικαστήριο. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών εκπορεύονταν από τον Μιχαλολιάκο. Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου και ελπίζουμε στη φάση των ποινών να μην επιτρέψει το δικαστήριο παρερμηνείες».

φωτιστικά inde.gr