16 Οκτωβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Εφιάλτης: Αρνητικό ρεκόρ με 508 κρούσματα κορωνοϊού – 8 νεκροί, 81 διασωληνωμένοι


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας με 508 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ κατεγράφη ένας ακόμη θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 491.

Τα 227 από τα 508 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ τα 63 στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24.450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3.454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η πανδημία του κορωνοϊού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που κατέγραψε ρεκόρ νέων μολύνσεων με 508 περιπτώσεις το τελευταίο 24ωρο. Από αυτές, 64 συνδέονται με γνωστές συρροές, όπως είπε, ενώ 227 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Αττική και 63 στη Θεσσαλονίκη.

Η πανδημία του κορωνοϊού, παγκοσμίως, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις, προσεγγίζοντας τις 400.000 την ημέρα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 την ημέρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε μια σύντομη αναφορά στα νέα, αυστηρότερα μέτρα που λαμβάνουν χώρες της Ευρώπης, όπως η Τσεχία, που μπήκε σε μερικό lockdown για 3 εβδομάδες, η Γαλλία, όπου εφαρμόστηκαν νέα αυστηρά μέτρα στο Παρίσι και 8 ακόμη μεγάλες πόλεις, και η Βρετανία.

Αυξητικές τάσεις στην Αττική, αυξημένα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κοζάνη

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στη χώρα μας καταγράφονται ήπιες αυξητικές τάσεις, ενώ σήμερα για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 500 διαγνώσεις.

Η τάση σταθεροποίησης στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εξήγησε πως καταγράφονται 1.200 και 1.300 διαγνώσεις ανά εβδομάδα από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε πως με την πτώση της θερμοκρασίας αυτή η ισορροπία μπορεί να διασπαστεί. Επιπλέον, σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση σε άλλες ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και φυσικά η Κοζάνη, που τέθηκε σε τοπικό lockdown.

Αυξήθηκε ο μέσος όρος θανάτων από τον κορωνοϊό ανά ημέρα στη χώρα

Αναφορικά με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό στη χώρα, ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων άγγιξε τους 7 ανά ημέρα, παρουσίασε δηλαδή αύξηση. Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως η πλειονότητα των θανόντων παρουσιάζουν υποκείμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο βάρους της επιδημίας παραμένει στην Ελλάδα η περιφέρεια Αττικής.

Η επιδημία βρίσκεται σε σημείο ανοδικής καμπής, με την πτώση της θερμοκρασίας να προβλέπεται ότι θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, είπε ο καθηγητής, και κάλεσε τους πολίτες «να αυξήσουμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή των κανόνων προστασίας».

φωτιστικά inde.gr