12 Αυγούστου, 2020

Press Room

Δύσκολη η κατάσταση στον τουρισμό – Για ποιους επεκτείνεται η αναστολή, τι συμβαίνει με το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ


Από τη μια, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από τα περίπου 24 δισ που κοστολογούνται τα έως τώρα μέτρα στήριξης, για να μην καταρρεύσουν ολόκληροι κλάδοι.

Από την άλλη, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για μια στοιχειώδη τουριστική σεζόν, που θα μπορούσε να φέρει έστω το 30% των περσινών εισπράξεων, για να δώσει «ανάσες» σε χιλιάδες επιχειρήσεις κι εργαζόμενους του Τουρισμού, της Εστίασης και όλων των συνδεδεμένων δραστηριοτήτων.

Εν αναμονή της αποτίμησης της κατάστασης το Σεπτέμβριο και των ανακοινώσεων για το Φθινοπωρινό «πακέτο» μέτρων στήριξης, κρίθηκε αναγκαίο ως πρώτο βήμα να κρατηθεί ανοικτή η έκτακτη διαδικασία της αναστολής συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα τσουνάμι απολύσεων στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι διπλό, καθώς από τη μια επιβαρύνεται με την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης των 534 ευρώ κι από την άλλη με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Ως τώρα, μόνο από τις εισφορές το κόστος ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ, ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για κάθε μήνα που παρατείνεται αυτό το έκτακτο πλαίσιο, το κόστος αυξάνεται κατά περίπου 100 εκατ. Ευρώ.

Ποιοι κλάδοι μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων

Σύμφωνα με την τελευταία ΠΝΠ, επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Κι αν η λογική αυτής της διάταξης είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις, λίαν συντόμως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα πρόκληση για τους εν λόγω εργαζόμενους, καθώς θα πρέπει να δώσει οδηγίες και πιθανότατα χρήμα, για την καταβολή του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων.

Απαντήσεις θα πρέπει να βρει, επίσης, στο γρίφο του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», που εξακολουθεί να μην είναι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, παρά το ότι καλύπτεται, πλέον, ως και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες. Η τελευταία βελτίωση έγινε με την ΠΝΠ, μέσω της οποίας ουσιαστικά καλύπτονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι αυτή η βελτίωση θα ανεβάσει κατακόρυφα τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.