
Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει στην Ελλάδα και τι είναι η ψηφιακή άδεια
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση της οδηγίας περί αδειών οδήγησης, εισάγοντας σημαντικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με το δίπλωμα οδήγησης, που στοχεύουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.
Μία από τις κύριες καινοτομίες είναι η καθιέρωση της ψηφιακής άδειας οδήγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλης ψηφιακής συσκευής και θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η ψηφιακή μορφή θα διευκολύνει τις διαδικασίες αντικατάστασης, ανανέωσης ή ανταλλαγής της άδειας, καθώς όλες οι διαδικασίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, οι οδηγοί θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και υλική (έντυπη) άδεια οδήγησης. Οι άδειες για επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες θα έχουν ισχύ 15 ετών από την ημερομηνία έκδοσης, εκτός εάν χρησιμοποιούνται ως δελτίο ταυτότητας, οπότε η ισχύς τους θα είναι 10 έτη.
Βελτίωση της οδικής ασφάλειας
Για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, θα εναρμονιστούν οι διαδικασίες ιατρικού ελέγχου στα κράτη μέλη. Κατά την έκδοση ή ανανέωση της άδειας οδήγησης, οι οδηγοί θα υποχρεούνται είτε να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση είτε να πραγματοποιούν αυτοαξιολόγηση της υγείας τους, ανάλογα με την απόφαση του εκάστοτε κράτους μέλους. Επιπλέον, θα καθιερωθεί δοκιμαστική περίοδος τουλάχιστον δύο ετών για νέους οδηγούς, κατά την οποία θα ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες, όπως χαμηλότερα όρια αλκοόλ και αυστηρότερες ποινές για επικίνδυνη οδήγηση.
Οδήγηση με συνοδό
Για την αντιμετώπιση της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, θα εισαχθεί σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης. Σύμφωνα με αυτό, άτομα ηλικίας 17 ετών θα μπορούν να αποκτούν άδεια οδήγησης για επιβατικά αυτοκίνητα ή φορτηγά, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγούν συνοδευόμενα από έμπειρο οδηγό. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην παροχή πολύτιμης εμπειρίας στους νέους οδηγούς πριν οδηγήσουν ανεξάρτητα.
Αυτό είναι κάτι που ισχύει στην χώρα μας εξάλλου, αλλά πλέον θα ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ θα αφήνεται στα κράτη-μέλη η δυνατότητα να παρέχουν άδειες οδήγησης με συνοδό, όχι μόνο για επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και για επαγγελματικά καθώς και φορτηγά.
Διασυνοριακή επιβολή τροχαίων παραβάσεων
Παράλληλα, η ΕΕ προτείνει μέτρα για την αποτελεσματικότερη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των μη μόνιμων κατοίκων που διαπράττουν σοβαρές τροχαίες παραβάσεις σε άλλα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης θα εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Επόμενα βήματα
Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την τελική διατύπωση από τους νομικούς γλωσσολόγους, η αναθεωρημένη οδηγία θα εκδοθεί επίσημα και τα κράτη μέλη θα κληθούν να την ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων οδήγησης στην ΕΕ, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.