, ,

30 Αυγούστου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Διορία 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Εμβολιασμός ή αναστολή


Στόχος να καλυφθούν άμεσα τα όποια κενά δημιουργηθούν στο σύστημα υγείας

Μόλις δύο ημέρες προθεσμία έχουν για να εμβολιαστούν και να αποφύγουν την αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παραχωρήσει παράταση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς θέλει να αποκτήσει γρήγορα μια ξεκάθαρη εικόνα για τον κλάδο, με στόχο να καλυφθούν άμεσα τα όποια κενά δημιουργηθούν στο σύστημα υγείας.

Ποιο το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως έχει έτοιμο σχέδιο ετοιμότητας για την κάλυψη των κενών.

Εξάλλου, πρόθεση και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και της κυβέρνησης είναι αφενός να μην υπάρξει κάποια «τρύπα» στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών.

Σύμφωνα πληροφορίες, τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας:

Πρώτον, να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, έχουν ανακληθεί άδειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Δεύτερον, το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία– και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.

Τρίτον, έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

Τέταρτον, την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

Έκκληση προέδρου ΠΟΕΔΗΝ για εμβολιασμό

Έκκληση, πάντως, για εμβολιασμό έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝΜιχάλης Γιαννάκος, παρ’ ότι είναι ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Βρισκόμαστε δύο ημέρες πριν την αναστολή των καθηκόντων των υγειονομικών. Καλώ τους συναδέλφους μου να πάνε να εμβολιαστούν», είπε.

Ο κ. Γιαννάκος επεσήμανε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι φοβισμένοι, δεν είναι αρνητές των εμβολίων» και προειδοποίησε πως «θα συρρικνωθούν κλινικές και θα ανασταλούν χειρουργεία, το οποίο θα επηρεάσει ασθενείς non COVID».

Τα μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι περίπου 8.000 με 10.000 υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόβλημα, όμως, θα υπάρξει και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, καθώς μόνο στο Σωτηρία είναι 250 όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

φωτιστικά inde.gr