3 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

Δήμος Σερρών: Πρόσβαση των ΑμεΑ παντού χωρίς περιορισμούς


«Η βελτίωση των συνθηκών ζωής και της προσβασιμότητας για τους πολίτες με αναπηρία βρίσκεται στο επίκεντρο της  πολιτικής του Δήμου Σερρών για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Με συνεχείς παρεμβάσεις αποκαθιστούμε την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους και σχεδιάζουμε έναν Δήμο προσβάσιμο, βιώσιμο, με ίσες ευκαιρίες για όλους».

Αυτό τονίζει ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σε μήνυμά του για την «Παγκόσμια Ημέρα  Ατόμων με Αναπηρία», η οποία τιμάται σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

«Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε πράξη το αίτημα για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και την προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής. Εξάλλου, η προσβασιμότητα μας αφορά όλους γιατί όλοι είμαστε εν δυνάμει εμποδιζόμενα άτομα.

Έτσι, η Δημοτική Αρχή υλοποιεί καθημερινά δράσεις για την αποκατάσταση της απρόσκοπτης κίνηση ατόμων με αναπηρία και γενικότερα εμποδιζόμενων ατόμων, καθώς και γονιών με καροτσάκια», υπογραμμίζει ο κ.Χρυσάφης.

«Στο πλαίσιο αυτό:

-Υλοποιούμε, σχεδιάζουμε και εντάσσουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργα αναπλάσεων και ανακατασκευών που διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη κίνηση όλων των πολιτών, με ή χωρίς αναπηρίες.

-Δημιουργήσαμε 32 νέες ράμπες και δρομολογούμε την κατασκευή δεκάδων ακόμη σε όλο τον Δήμο.

-Ανακατασκευάζουμε πλήθος πεζοδρομίων και ακατάλληλων ραμπών.

– Έχουμε σε εξέλιξη τη βαφή και διαγράμμιση των υφιστάμενων δημοτικών χώρων στάθμευσης ΑμεΑ.

-Τοποθετούμε σε όλους τους φωτεινές σηματοδότες ηχητικές διατάξεις για άτομα με προβλήματα όρασης στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

– Προχωράμε στην κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση μαθητών με κινητικά προβλήματα σε σχολεία του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο του πρoγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».

– Ολοκληρώσαμε τη σύνδεση του Σχολικού Συγκροτήματος Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Δήμου Σερρών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ.

– Δημιουργούμε τις ψηφιακές υποδομές για την ευκολότερη πρόσβαση ΑμεΑ στις υπηρεσίες του Δήμου.

– Δρομολογούμε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για ΑμεΑ με ειδικό application με την αποκλειστική συμμετοχή δύο μελών του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών», εξηγεί ο κ.Χρυσάφης και καταλήγει:

 

«Το όραμά μας είναι ένας Δήμος προσβάσιμος και φιλικός για όλους τους πολίτες. Κάναμε κάποια σημαντικά πρώτα βήματα. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά μέχρι το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα!».