24 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Χριστόψωμο 400 κιλών στην Αρναία Χαλκιδικής για την παραμονή των Χριστουγέννων


Με ένα γιγαντιαίο Χριστόψωμο 400 κιλών θα γιορτάσουν το έθιμο του «Μελώματος του Χριστού» στην ορεινή Χαλκιδική απόψε, παραμονή Χριστουγέννων.

Όπως είπε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος- μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM- «στην ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Αριστοτέλη, την Αρναία Χαλκιδικής, στους πρόποδες του Χολομώντα θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του Μελώματος του Χριστού, με ένα Χριστόψωμο διαστάσεων 2 επί 2 μέτρων και βάρους 400 κιλών. Το Χριστόψωμο θα στηθεί σε ειδική κατασκευή και γύρω του θα συγκεντρωθεί όλη η πόλη, με τη φιλαρμονική να παιανίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα μέλη της χορωδίας να ψάλλουν και να τραγουδούν με φαναράκια στα χέρια», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ Βαλιάνο «το έθιμο αυτό κρατούν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, τοποθετώντας στο γιορτινό τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων το Χριστόψωμο, μια ιδιαίτερη ζύμη με ξηρούς καρπούς και δίπλα του ένα σκεύος με μέλι, ως μια συμβολική κίνηση με την οποία υποδέχονται τη γέννηση του Θεανθρώπου».

«Η Αρναία, πρόσθεσε, είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς την περίοδο των εορτών, διότι εκτός από τα έθιμα που αναβιώνουν και τις εκδηλώσεις, διαθέτει δυο μουσεία -το Λαογραφικό και της Υφαντικής- και ένα μοναδικό μνημείο, τον Άγιο Στέφανο με το γυάλινο πάτωμα από όπου φαίνονται τα θεμέλια των τριών ναών που ανακαλύφθηκαν και οι οποίοι χτίστηκαν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους».