June 3, 2020

Press Room

Αρση μέτρων: Ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και μπαρ -Πώς θα λειτουργήσουν [σχεδιαγράμματα]


Στις 6-8 Ιουνίου, μετά τη νέα άρση μέτρων για τον κορωνοϊό, ανοίγουν ξανά και οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και μπαρ, καθώς αποφασίστηκε η λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος .

Ωστόσο θα ισχύουν μέτρα προστασίας και ασφαλείας, τα οπόια θα πρέπει να τηρούν οι επιχειρηματίες, οι υπάλληλοι, αλλά και οι πελάτες.

Τι ανοίγει το Σάββατο 6 Ιουνίου

  • η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
  • η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
  • η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
  • η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,
  • οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο,
  • οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:

  • από χορευτικό κέντρο
  • από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
  • από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
  • από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
  • από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
  • από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
  • από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

  • τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
  • εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
  • εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη
  • ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Τα μέτρα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις λειτουργίας στο εσωτερικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τονίζοντας ότι:

  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών.

Παράλληλα, καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων ως εξής :
α. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.
β. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.
γ. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.

Παράλληλα για την προσφορά γευμάτων από υπηρεσίες τύπου catering και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:

  • Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.
  • Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
  • Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.

Σχεδιαγράμματα για τις αποστάσεις στα τραπέζια