3 Ιουνίου, 2020

Press Room

Αρση μέτρων: Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια, επιστρέφει η μουσική στις πλαζ – Τι θα γίνει με τα νυχτερινά κέντρα


Σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί για τον κορωνοϊό και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους ΚΑΔ της οικονομίας θα προχωρήσει σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας φαίνεται ότι είναι θετική και έτσι αναμένεται να ανακοινωθεί η επαναλειτουργία επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια τα οποία η κυβέρνηση σχεδίαζενα ανοίξουν στις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο κ. Παπαθανάσης αναμένεται να ανακοινώσει το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 15 Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί η επαναφορά της μουσικής στις παραλίες από την προσεχή Παρασκευή 5 Ιουνίου, όπως και η επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των νυχτερινών κέντρων από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ανήμερα δηλαδή του Αγίου Πνεύματος.

Nέα ΚΥΑ για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων στις παραλίες

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, που ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και επιτρέπεται πλέον, η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.

Με βάση την απόφαση, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.

Επίσης ορίζονται τα εξής:

  • Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα.
  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.
  • Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:
– Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας.
– Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ.
– Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
– Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
– Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.
– Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται  ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.