7 Μαΐου, 2020

Press Room

Απόψε το βράδυ η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020


Η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2020 θα γίνει ορατή απόψε το βράδυ στον ουρανό της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους ρομαντικούς για μία βόλτα, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας.

Το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό, καθώς το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη θα φτάσει πιο κοντά στη Γη και συγκεκριμένα σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.

Ο συνδυασμός της καλοκαιρίας, του καθαρού ουρανού και του εντυπωσιακού φωτεινού δορυφόρου του πλανήτη μας θα δημιουργήσουν το βράδυ της Πέμπτης εικόνες που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει.

Οι διαδοχικές υπερπανσέληνοι

Η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2020 έγινε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ενώ στις 8 Μαρτίου ακολούθησε η δεύτερη, η λεγόμενη «πανσέληνος των σκουληκιών». Η επόμενη υπερπανσέληνος ήταν στις 8 Απριλίου. Στις 21.08 ώρα Ελλάδας το φεγγάρι πλησίασε στο περίγειό του, στο κοντινότερο σημείο στη Γη και έτσι πραγματοποιήθηκε η «ροζ» υπερπανσέληνος, χαρακτηρισμός που προέρχεται από το χρώμα ενός λουλουδιού, καθώς η άγρια φλοξ ανθίζει αυτόν τον καιρό.

Την επόμενη υπερπανσέληνο θα τη δούμε τον Μάιο του 2021.

Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Ναύπλιο: