3 Ιουλίου, 2020

Press Room

«Απογειώνεται» η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια – Πόσες χιλιάδες ταξίδεψαν, οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια


Μια αισθητή αύξηση παρατηρείται στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια τις τελευταίες ημέρες.

Κατά περίπου 80% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας τις δύο πρώτες ημέρες της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το ποσοστό αύξησης μετά από τις 10 Ιουλίου θα ανέλθει σε περίπου 250%.

Όπως αναφέρουν πηγές από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο αριθμός των επιβατών την Τετάρτη και την Πέμπτη έφτασε τις 22.000, έναντι 12.000 την Τρίτη, 30 Ιουνίου.

Από εδώ και στο εξής η επιβατική κίνηση αναμένεται να παρουσιάσει σταθερή αύξηση, δεδομένου ότι σήμερα θα φτάσει τις 26.000 επιβάτες, το Σάββατο, 4 Ιουλίου, θα κυμανθεί μεταξύ 27.000 και 28.000 επιβατών, με τις εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) να κάνουν λόγο για περισσότερους από 30.000 επιβάτες στις 15 Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα στο δεύτερο μισό του μήνα η κίνηση των επιβατών να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς έως τις 15 Ιουλίου θα έχει αναθεωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λίστα με τις τρίτες χώρες οι οποίες θα επιτρέπεται να συνδέονται αεροπορικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 30% της κίνησης του αντίστοιχου μήνα το 2019, όταν ανήλθε σε 2,98 εκατομμύρια επιβάτες.

Πηγές από τη ΔΑΑ τονίζουν ότι εφόσον δεν μεταβληθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν αποκλείεται η επιβατική κίνηση να διαμορφωθεί τον Αύγουστο στο 40% σε σχέση με το 2019 και να αυξηθεί περισσότερο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 50% της κίνησης της αντίστοιχης περιόδου το περασμένο έτος.
Τον Αύγουστο του 2019 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια, τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 2,7 εκατομμύρια και τον Οκτώβριο σε 2,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Κατά τις ίδιες πηγές, η διαδικασία ελέγχου και υποδοχής των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο εξελίσσεται έως τώρα δίχως προβλήματα, ενώ αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες όταν προσαρμοστούν πλήρως οι αεροπορικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας επιβατών (PLF).
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ στο αεροδρόμιο της Αθήνας – που τώρα έχει καθοριστεί σε 1.200 ημερησίως – θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα με την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης.
Την πρώτη ημέρα άρσης των περιορισμών, ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκε ήταν 2.500 καθώς οι αρχές ήλεγχαν όλους τους επιβάτες οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Η εικόνα στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece και στο Ηράκλειο

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, αλλά και στο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, το οποίο είναι το αεροδρόμιο με τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το μεγαλύτερο υπό κρατικό έλεγχο.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη 85 και 80 πτήσεις αντίστοιχα, με την πληρότητα των αεροσκαφών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των επιβατών στα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε κατά μέσο όρο σε 160 άτομα στο καθένα. Η συντριπτική πλειονότητα των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα περιφερειακά αεροδρόμια μπορούν να μεταφέρουν έως 200 επιβάτες.
Την Πέμπτη, 2 Ιουλίου, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκαν 21 πτήσεις από το εξωτερικό, στη Ρόδο 18, στην Κέρκυρα 9 και στην Κω 9.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα υπό συνθήκες πανδημίας, κυμάνθηκε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεδομένου ότι περίπου 50 αεροσκάφη από το εξωτερικό προσγειώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Κρήτης.

πηγή

Content retrieved from: https://www.iefimerida.gr/ellada/aerodromia-ptiseis-kinisi-toyriston-ayxithike-80.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ