Αποδείξεις: Δεν θα προσμετράται στο εισόδημα η διατροφή
Σε ένα ιδιότυπο μπα ντε φερ ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και σε κύκλους που θέλουν ευνοϊκότερη πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξελίσσεται η υπόθεση για την τελική ρύθμιση. Χθες και μπροστά σε μία γενικευμένη και μάλλον όχι καλόπιστη κριτική για το μέτρο, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αφαιρεί από το εισόδημα το ποσό που δίνεται για διατροφή.
Από εκεί και πέρα στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες σκέψεις σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρή μεταστροφή, εκτός βέβαια από κάποιες οριακές μεταβολές, οι οποίες θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση διόρθωσης κάποιων αδικιών, έτσι ώστε να λειτουργήσει το μέτρο.
Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν και κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Οι ιδιαιτερότητες
Σε επίπεδο υλοποίησης, το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης κρύβει πολλές δυσκολίες. Μέχρι και το τέλος του χρόνου, τα πράγματα είναι απλά: οι συναλλαγές μας «πιστώνονται» στον ΑΦΜ μας και με βάση το σύνολο κρίνεται αν πιάνουμε τον στόχο για τις αποδείξεις ή όχι.
Από το νέο έτος, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αν όχι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι τελευταίοι έχουν μια «ιδιαιτερότητα»: χρησιμοποιούν την κάρτα τους ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό και για την κάλυψη των προσωπικών και για την κάλυψη των επαγγελματικών τους δαπανών. Και το ερώτημα που γεννάται είναι πολύ συγκεκριμένο: πώς θα γίνει ο διαχωρισμός;
Γιατί μια αγορά από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί και στις επαγγελματικές και στις οικογενειακές δαπάνες; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά το μέτρο για τους αυτοαπασχολούμενους θα αχρηστευτεί καθώς η ίδια δαπάνη θα προσμετράτε δύο φορές. Η τεχνική προετοιμασία για τον διαχωρισμό θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς μπορεί τα «πρόστιμα» να επιβληθούν στους παραβάτες το 2021 αλλά η καταχώρηση των δαπανών θα πρέπει να γίνει από τις αρχές του χρόνου. Εκτός και αν το υπουργείο Οικονομικών αφήσει στον φορολογούμενο τη διακριτική ευχέρεια να κάνει τον χαρακτηρισμό οπότε και σε αυτή την περίπτωση… πολύ κακό για το τίποτα.
Αντίστοιχο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την έμπνευση να διαχωρίζονται τα τιμολόγια (και οι πληρωμές) στην οικοδομή σε παροχής υπηρεσιών και αγορά πρώτων υλών. Ποιος θα εμποδίσει τον ηλεκτρολόγο να κόψει στον πελάτη του 5.000 ευρώ για υπηρεσία και μετά να τιμολογήσει ο ίδιος τον προμηθευτή του με 4.000 ευρώ για υλικά; Πώς θα κάνει η εφορία διασταύρωση για το αν τα τιμολόγια που θα επικαλούνται οι ιδιοκτήτες ως παροχής υπηρεσίας είναι όντως τέτοιου περιεχομένου και δεν ενσωματώνουν και υλικά;