16 Αυγούστου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων: Τα δεδομένα για μαθήματα εκ περιτροπής και μάσκες


Λίγες εβδομάδες απέμειναν μέχρι την εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επιτρέπει ακόμα και σήμερα να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία και τον τρόπο που θα διεξάγονται τα μαθήματα.

Μπορεί εκπαιδευτικοί και μαθητές να μετράνε αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα αυξανόμενα κρούσματα αλλά και το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα είναι η κατάσταση σε δύο εβδομάδες από τώρα, έχουν δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα.

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία». Ωστόσο, όπως είπε οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μαγιορκίνης: Χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην χώρα μας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχολείων που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τις πύλες τους στις αρχές Σεπτέμβρη.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Νίτσας: «Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαϊου»

Από πλευράς του, ο κ. Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τα σχολεία στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» απάντησε: Τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό, ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαΐου.

φωτιστικά inde.gr