10 Οκτωβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Η τιμή εκκίνησης, «μουδιασμένη» η αγορά


Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο παρά την προσιτή τιμή του οι πρατηριούχοι δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι τα νοικοκυριά θα ξεκινήσουν να γεμίζουν και πάλι τις δεξαμενές τους κοντά στα Χριστούγεννα.

«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί από εκεί που έκλεισε και τον περασμένο Μάιο, δηλαδή κοντά στα 80 με 85 λεπτά», λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια καλή τιμή εκκίνησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο οι πρατηριούχοι «ελπίζουν σε έναν καλό χειμώνα, εάν και η πλειονότητα των καταναλωτών έχει ήδη προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης».

«Αρκετός κόσμος εκμεταλλεύτηκε τον έναν μήνα παράταση (μέχρι 31 Μαίου) που έδωσε το υπ. Οικονομικών στον χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης και γέμισε τότε τις δεξαμενές του. Έβαλαν πετρέλαιο ακόμα και καταναλωτές που είχαν να βάλουν 10 χρόνια», συνέχισε ο κ. Κιούσης υπογραμμίζοντας ότι το επίδομα θέρμανσης ύψους 84 εκατ. για ευάλωτα νοικοκυριά έως το τέλος Δεκεμβρίου που αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση θα τονώσει την αγορά.

Την ίδια ώρα, σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν έχουν ξεκινήσει προπαραγγελίες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος είπε ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν βοηθά και ο καιρός, αφού πλησιάζοντας στα μέσα Οκτωβρίου η θερμοκρασία αγγίζει ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου. «Γενικότερα τα καύσιμα σημειώνουν πτωτική πορεία από του lockdown και μετά σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες την περσυνή περίοδο», συμπλήρωσε.

Επίδομα θέρμανσης 84 εκατ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου -Τα κριτήρια

Όπως προαναφέρθηκε η κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Το κονδύλι προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή

Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Επίδομα θέρμανσης: Οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:

  • ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
  • ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
  • ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
  • ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
φωτιστικά inde.gr