15 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Ανοιγμα στο λιανεμπόριο: Τι SMS στέλνουμε, το ωράριο των καταστημάτων


Από τη Δευτέρα 18/1 ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο στη χώρα μας, καθώς και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, το ωράριο θα είναι προαιρετικό.

Ετσι, το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για όλο το λιανεμπόριο: Από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. (για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους μέχρι τις 9:00 μ.μ., που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας).
  • Για κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες: Από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. (προαιρετικό).

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο εμπορικό κατάστημα επιθυμούν μόνο με το SMS, χωρίς να απαιτείται να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού με το κατάστημα.

Ωστόσο, για τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες και τα ΚΤΕΟ οι πελάτες θα προσέρχονται MONO κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων (e-mail, SMS). Φυσικά, θα απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση η αποστολή του SMS με τον αριθμό 2.

Προαιρετική είναι και η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου. Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Επισημαίνεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στους καταναλωτές ότι αν παρατηρηθεί αυξητική τάση στα κρούσματα, με συνωστισμό και λοιπά φαινόμενα, η κυβέρνηση θα βάλει ξανά «λουκέτο» στο λιανεμπόριο.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι το πρόστιμο θα παραμείνει στα 300 ευρώ για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από δήμο σε δήμο, αλλά όχι από νομό σε νομό. Εξυπακούεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση για αγορές σε καταστήματα των «κόκκινων» περιοχών, των περιοχών δηλαδή που παρέμειναν σε αυστηρό lockdown.

Επί παραδείγματι, ένας κάτοικος Πειραιά μπορεί να πάει στην Γλυφάδα για ψώνια, όμως δεν μπορεί να πάει στον Δήμο Αχαρνών, που πλέον ανήκει στις «κόκκινες» περιοχές και τέθηκε σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Πώς θα μετακινούνται οι πολίτες -Το SMS που πρέπει να στέλνουν

  • Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στα καταστήματα είτε στέλνοντας  αριθμό 2 SMS στο 13033, είτε με έντυπο μετακίνησης.
  • Τα μηνύματα θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.
  • Εντός του Νομού μας
  • Mόνο με click away στις «κόκκινες» περιοχές
  • Ωράριο λειτουργίας: προτεινόμενο 07:00-20:00