, ,

10 Μαΐου, 2021

Press Room

Ανοίγει ο τουρισμός – Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 24:00 – Τέλος και τα SMS


Ορόσημο για το τέλος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι η 15η Μαΐου, η ημέρα κατά την οποία ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος.

Ο πρωθυπουργός το πρωί θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για την πορεία της πανδημίας, αλλά και να σχεδιαστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν προς τα τέλη της εβδομάδας.

Οι λοιμωξιολόγοι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους. Σύμμαχοί τους σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια είναι τα self – test τα οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι υποχρεωτικά, σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων, όπως είναι ήδη στα σχολεία, αλλά και οι εμβολιασμοί που έχουν μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται πως θα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκ. ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουν τα 5 εκ.

“Πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα. Μπορεί το click inside, η μετακίνηση μεταξύ νομών, η επέκταση του ωραρίου. Για να μη χτίζουμε προσδοκίες θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι μια ημερομηνία – κλειδί που θα ξεκλειδώσει πολλά πράγματα”, τόνισε στο Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανασίου.

Επιστροφή στην κανονικότητα στις 15 Μαΐου

-Τέλος στην αποστολή των SMS

-Απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

-Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 12 το βράδυ

-Αγορές χωρίς ραντεβού στα καταστήματα

-Άνοιγμα μουσείων

-17/5 Επαναλειτουργία βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών

-Άνοιγμα κολυμβητηρίων με test για τους αθλητές

Τα “γκρίζα” σημεία

Ωστόσο, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν αναπάντητα ακόμα από τους λοιμωξιολόγους και αναμένεται να απαντηθούν από τους λοιμωξιολόγους μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αφορούν στους κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως τα μέτρα που ακολουθούν οι πολίτες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας επισήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στους ελέγχους που θα γίνονται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Τα ερωτήματα

-Πληρότητα ακτοπλοϊκών – αεροπορικών γραμμών

-Μέτρα στις αφίξεις των τουριστών

-Άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση – πλαζ

-Δεξιώσεις γάμων σε κτήματα

-Δικαίωμα άθλησης στα γυμναστήρια

-Αριθμός καλεσμένων στα μυστήρια

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, πρότεινε να έχουν αρχικά δικαίωμα να αθλούνται στα γυμναστήρια που είναι κλειστοί χώροι όσοι έχουν εμβολιαστεί, έστω και με μία δόση, ωστόσο σημείωσε πως τον τελικό λόγο θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι.

Όσον αφορά στις δεξιώσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε στο Open: “Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Άνοιξαν οι οργανωμένες πλαζ και μες στη βδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για τις δεξιώσεις γάμων στα κτήματα, για τα κέτερινγκ ενώ στόχος είναι να τεθεί το χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων”.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%. Μία εβδομάδα μετά ξεκινούν τα ζωντανά θεάματα (θέατρα – συναυλίες) και θα αφορά μόνο καθήμενους οι οποίοι συνολικά δεν θα ξεπερνούν το 50% της χωρητικότητας. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν.