,

18 Αυγούστου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους


Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις των πυρόπληκτων προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση για τη Στεγαστική Συνδρομή και να απαλλαχθούν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

Τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet και θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί κάθε ακίνητο με βάση τη προσωπική τους εκτίμηση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι η εκταμίευση των αποζημιώσεων να ξεκινήσει έως τα τέλη Αυγούστου.

Με την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα λάβουν 20.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 12.000 ευρώ για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες και 5.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

Η προκαταβολή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, σε 8.000 ευρώ για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά και σε 3.000 ευρώ για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά

Σε δεύτερο χρόνο αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το επιπλέον ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Η Στεγαστική Συνδρομή φτάνει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9) ενώ η προκαταβολή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν θα λάβουν και Στεγαστική Συνδρομή και αποζημίωση για οικοσκευή ενώ σε περιπτώσεις μακροχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη Στεγαστική Συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή. Σημειώνεται ότι τα ποσά των αποζημιώσεων είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και μη συμψηφιστέα με οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες μαζί με την αίτηση αποζημίωσης θα ολοκληρώνεται και η διαδικασία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με το Ε9 και οι πληττόμενοι θα εντοπίζουν αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Με την υποβολή της αίτησης αυτόματα θα εκδίδεται μηδενικό εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ ενώ η Α.Α.Δ.Ε. θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με e-mail. Όμως σε δεύτερη φάση θα γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν πράγματι δικαιούνταν την απαλλαγή. Σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εκ των υστέρων.

Επισημαίνεται ότι η εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 ισχύει για τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα και όχι για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Μόνο οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Εύβοιας θα έχουν πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2021 για όλα τα ακίνητα τους οι οποίοι δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση καθώς θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση

φωτιστικά inde.gr