15 Νοεμβρίου, 2021

Press Room

Άναψαν τα καζάνια στις Σέρρες για το παραδοσιακό τσίπουρο


Η αποστακτική περίοδος έχει ξεκινήσει και  τα καζάνια στο νομό Σερρών έχουν πάρει φωτιά αφού οι Σερραίοι είναι μερακλήδες και θέλουν να έχουν το δικό τους τσίπουρο για όλη την χρονιά. Η απόσταξη θέλει τέχνη και μεράκι και  τα δυο τα διακατέχει ο κ. Χρυσόστομου Μπαλής όποιος φιλοξένησε τον τηλεοπτικό φακό του Δίκτυο και έδειξε  πως από τα σταφύλια,  καταλήγουμε να έχουμε στο τραπέζι μας το ποτό που μας φέρνει ποιο κοντά.  Η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία, και τους  μήνες του Οκτώβριου, Νοέμβριου και Δεκέμβριου όσοι είναι λάτρεις του είδους κινούνται γύρω από τον ρυθμό του καζανιού.

 

Βεβαία όλη η διαδικασία, είναι συνδεδεμένη µε φαγοπότι, τραγούδια και χορούς γύρω από τα καζάνια, όπου, κατά παράδοση, μαζεύονται μεγάλες παρέες, οικογένειες, φίλοι, συγγενείς. Για τους αμπελουργούς, η µέρα που παίρνουν µπρος τα καζάνια είναι µέρα γιορτής, που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και σχετίζεται µε τη διονυσιακή λατρεία και τις διονυσιακές τελετές. Η εικόνα βέβαια φέτος είναι τελείως διαφορετική λόγω Κορωνοϊού, ο όποιος έβαλε «φρένο» σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα καζάνια και τα γλέντια που ξεκινούσαν από το μεσημέρι και τελείωναν μετά τα μεσάνυχτα.

https://www.youtube.com/watch?v=4NRDnR_3iKk&ab_channel=DiktyoTV