16 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Αναδρομικά: Άλλο ένα εξάμηνο αναμονής για τους συνταξιούχους


Άλλο ένα εξάμηνο τουλάχιστον θα συνεχιστεί η αγωνία των 2.5 εκ συνταξιούχων που περιμένουν την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης μηταράκης ήταν ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό. « Εάν δεν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στο ΣτΕ, εάν δεν καθαρίσει η εικόνα και δεν ξέρουμε ποιο είναι το τελικό ποσό με το οποίο επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε καμία αποπληρωμή» είπε χαρακτηριστικά αποκλείοντας ουσιαστικά καμία λήψη απόφασης εντός του 2019.

Τι είναι αυτό που περιμένουν οι αξιωματούχοι μεταθέτοντας όσο το δυνατόν αργότερα ασήκωτο οικονομικό βάρος; Περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε συνταξιούχο δικαστή επιδικάζοντάς του αναδρομικά για την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών η απόφαση θα εκδοθεί σε έξι έως 12 μήνες. Οι εκπρόσωποι του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων επισκέφθηκαν χθες την κ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρόεδρο του ΣτΕ και υπέβαλαν το αίτημα να επισπευστεί η καθαρογραφή της απόφασης για να μην παραπλανώνται οι συνταξιούχοι.

Όλα αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το 2020. Αλλωστε και οι δανειστές έχουν στείλει το μήνυμά του ότι όποιες και αν είναι οι αλλαγές θα πρέπει να αφήνουν θα αφήνουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτύπωμα . Δηλαδή αν δοθούν αυλήσεις κάπου πρέπει να υπάρξουν μειώσεις. Κύκλοι του υπουργείου εργασίας πάντως έχουν διαβεβαιώσει ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί ,δεν πρόκειται να μειωθούν κατά καμία έννοια οι συντάξεις.

Η επιτροπή νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων που συστάθηκε στο υπουργείο εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα θολά σημεία για να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Κομβικό σημείο αποτελεί ο προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος για το οποίο δικαιούνται οι συνταξιούχοι επιστροφή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές καθώς από το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των ποσών.

«Κλειδωμένη» θεωρείται από τους νομικούς η επιστροφή των αναδρομικών μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» ακόμα και για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο, η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε πολλές δόσεις από 60 έως 72 και σε βάθος χρόνου.

πηγή protothema.gr