5 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Ακόμη δεν βγήκε πρόεδρος -Κοντά στη νίκη ο Μπάιντεν, πού θα κριθεί η προεδρία


Το θρίλερ των Αμερικανικών Εκλογών 2020 συνεχίζεται, με τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, να ηγείται της κούρσας και να χαράσσει μονοπάτι για τον Λευκό Οίκο. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, πάντως, μια ανατροπή υπέρ του Τραμπ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ηγείται στην κούρσα με 253 εκλέκτορες σε κάθε περίπτωση (264 σύμφωνα με όσους θεωρούν την Αριζόνα δεδομένη για τους Δημοκρατικούς, αν και τις τελευταίες ώρες συρρικνώνεται το προβάδισμα και μικραίνει την ψαλίδα ο νυν πρόεδρος), με τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί με 213. Δεδομένου ότι ο μαγικός αριθμός στο Εκλεκτορικό Κολέγιο είναι 270 (και αν θεωρήσουμε ότι κέρδισαν την Αριζόνα οι Δημοκρατικοί), ο Μπάιντεν απέχει έξι εκλέκτορες από τον Λευκό Οίκο. Ποιες πολιτείες μπορούν, λοιπόν, να «ξεκλειδώσουν» τη νίκη του;

Σύμφωνα με το CNN, η νίκη στις αμερικανικές εκλογές 2020 θα παιχτεί στις εξής πολιτείες: Αλάσκα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Αριζόνα και Τζόρτζια, με τις τέσσερις τελευταίες να κρίνονται ως σημαντικότερες για την εξέλιξη του αποτελέσματος.

Με τον Μπάιντεν να σημειώνει σημαντικές νίκες στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του να ανοικοδομήσει το «μπλε τείχος» των Δημοκρατικών στις μεσοδυτικές πολιτείες που είχε αλώσει ο Τραμπ το 2016, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέχει έξι εκλέκτορες από τον Λευκό Οίκο.

Μετά από μια απογοητευτική βραδιά για τους Δημοκρατικούς την Τρίτη, όπου οι ελπίδες τους για μια εύκολη και ευρεία νίκη εξανεμίστηκαν, οι Ρεπουμπλικάνοι παρακολουθούν με ανησυχία και άγχος την εξέλιξη των αποτελεσμάτων, καθώς η διαφορά μειώνεται στη Τζόρτζια: το προβάδισμα του Τραμπ μειώθηκε στις 23.000 ψήφους χθες και στις 18.500 ψήφους σήμερα. Ενώ ήταν σαφές ότι ο Μπάιντεν θα τα πήγαινε καλύτερα στην Τζόρτζια σε σχέση με προηγούμενους υποψηφίους των Δημοκρατικών, λόγω της τεράστιας συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων από τα προάστια της Ατλάντα, λίγοι περίμεναν ότι η αναμέτρηση στη σταθερά, εδώ και χρόνια, ρεπουμπλικανική πολιτεία, την οποία κέρδισαν για τελευταία φορά οι Δημοκρατικοί το 1996, θα έφθανε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, καθώς προχωρά η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια, το προβάδισμα του Τραμπ μειώνεται δραματικά. Ανώτερη αξιωματούχος της εν λόγω πολιτείας δήλωσε χθες ότι θα χρειαστούν κάποιες μέρες προκειμένου να καταμετρηθεί το σύνολο της επιστολικής ψήφου.

Ενώ τα στρατόπεδα και των υποψηφίων στις Αμερικανικές Εκλογές 2020 εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν έχει και άλλες… εναλλακτικές για να οδηγηθεί στον Λευκό Οίκο. Αν καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα σε Νεβάδα και Αριζόνα, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τότε θα συγκεντρώσει τους απαραίτητους 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Τα δύο σενάρια για νίκη Μπάιντεν

Αν η Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες καταλήξει οριστικά στον Μπάιντεν, χρειάζεται μόνο τη Νεβάδα (που έχει 6 εκλέκτορες) για να κερδίσει την προεδρία.

Ακόμη κι αν χάσει την Αριζόνα, πάντως, ο Μπάιντεν βγαίνει πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσιλβάνια.

Aπό την άλλη, ο Τραμπ θα χρειαστεί να κερδίσει περισσότερες πολιτείες για να καλύψει τη διαφορά στους εκλέκτορες.

Αριζόνα (11 εκλέκτορες)

Μπάιντεν: 50,5%, Τραμπ: 48,1% στο 88% των ψήφων

Το προβάδισμα του Μπάιντεν στην Αριζόνα έχει περιοριστεί στις 60.000 ψήφους (σύμφωνα με το Politico, στις 69.000 ψήφους σύμφωνα με το ABC), την ώρα που χθες διατηρούσε προβάδισμα 90.000 ψήφων έναντι του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος εκλογολόγος Πολ Μπεντς της εταιρείας HighGround λέει ότι ο Τραμπ χρειάζεται το 57,6% των 470.000 ψήφων που απέμεναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να καταμετρηθούν στην Αριζόνα για να επικρατήσει. «Και αυτό είναι σχεδόν ακριβώς το ποσοστό που πήρε στην πρώτη δόση των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν. Μπορεί να τα καταφέρει», είπε. Το καρδιοχτύπι για την Αριζόνα, επομένως, παραμένει.

Τα επόμενα αποτελέσματα από την Αριζόνα, τα οποία θα προέρχονται από τη Μανικόπα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 τη νύχτα ώρα Ελλάδος.

Πενσιλβάνια 20 εκλέκτορες

Τραμπ: 50,7%, Μπάιντεν: 48,1% στο 89% των ψήφων

Στην Πενσιλβάνια έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων, ενώ εκκρεμεί να καταχωριθεί μεγάλος αριθμός επιστολικής ψήφου από τη Φιλαδέλφεια και τα προάστιά της, καθώς και την κομητεία Αλεχενί, περιοχές πυκνοκατοικημένες και παραδοσιακά Δημοκρατικές.

Υπολογίζεται ότι έχει καταμετρηθεί το 59% της επιστολικής ψήφου, ενώ εκκρεμεί η καταχώριση 1,1 εκατ. ψηφοδελτίων, συμπεριλαμβανομένων 167.000 από τη Φιλαδέλφεια και 156.000 από το Αλεχενί.

Πάντως, στην Πενσιλβάνια εκκρεμούν να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι που φέρουν σφραγίδα με ημερομηνία έως τις 3 Νοεμβρίου και θα παραληφθούν από τα εκλογικά κέντρα εντός τριών ημερών. Η πλευρά Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί νομικά για να σταματήσει η καταμέτρηση των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων.

Τα επόμενα αποτελέσματα από την Πενσιλβάνια, τα οποία δεν θα είναι τελικά, αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 απόγευμα.

Τζόρτζια 16 εκλέκτορες

Τραμπ 49,6%, Μπάιντεν 49,2% στο 98% των ψήφων

Την ώρα που η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων έφθανε το 90%, υπολογίζονταν ότι απομένουν 200.000 ψήφοι προς καταχώριση, εκ των οποίων 40.000 με 50.000 πρώιμων ψήφων. Με βάση νεότερα δεδομένα, ωστόσο, μόλις 18.000 ψήφοι χωρίζουν πλέον τον Τραμπ από τον Μπάιντεν. Η Τζόρτζια βγάζει 16 εκλέκτορες.

Η Τζόρτζια αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα στις 5:30 το απόγευμα

Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες

Τραμπ: 50,1%, Μπάιντεν: 48,7% στο 94% της ενσωμάτωσης

Εχει ήδη καταμετρηθεί το 95% των ψήφων. Ο Τραμπ έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν, ωστόσο έχει ήδη καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων των περισσοτέρων περιοχών που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς.

Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να μάθουμε τον νικητή, καθώς η Βόρεια Καρολίνα έχει δικαίωμα να καταχωρίζει ψηφοδέλτια που έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και θα φθάσουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Νεβάδα 6 εκλέκτορες

Μπάιντεν 49,7%, Τραμπ 49,3% στο 75% της ενσωμάτωσης

Στη Νεβάδα έχει καταμετρηθεί το 86% των ψηφοδελτίων, με τον Μπάιντεν να προηγείται.

Η Νεβάδα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα γύρω στις 7 το απόγευμα.