21 Μαΐου, 2020

Press Room

Aλλοδαπός συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης για το «λουλούδι» του Δαρβίνου


Δεν έχουν τέλος οι επιδρομές των Αλβανών που περνούν παράνομα τα σύνορα για να λεηλατήσουν το πανάκριβο αρωματικό και φαρμακευτικό «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι», το οποίο μαζεύουν ακόμη και μέσα στη νύχτα όπως αυτός που συνελήφθη στην δασική περιοχή Βούρμπιανη της Κόνιτσας Ιωαννίνων!

Ο αλλοδαπός συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων και του σταθμού Πυρσόγιαννης, την ώρα που είχε συλλέξει ποσότητα βάρους επτά κιλών, η οποία κατασχέθηκε. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
darvinos

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» με επιστημονικό όνομα primula veris εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, ο ετήσιος τζίρος από την διακίνηση του φυτού ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια δολάρια! Το φυτό περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Ως αφέψημα, το «λουλούδι του Δραβίνου» χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.