15 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Αλλαγές στα έγγραφα μετακίνησης -Αναλυτικά πώς μπορούν να μετακινηθούν από σήμερα οι εργαζόμενοι


Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, θέλουν να πετύχουν τα συναρμόδια υπουργεία, βάζοντας νέους κανόνες στις μετακινήσεις των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

Η εικόνα στους κεντρικούς δρόμους, που μόνο σε καραντίνα δεν παραπέμπει, καθώς και η «βροχή» καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη ΓΣΕΕ για «μαϊμού» αναστολές συμβάσεων και τηλεργασία, κατέστησαν μονόδρομο αφενός τους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις αφετέρου την αλλαγή στα έντυπα μετακινήσεων των εργαζομένων.

Από σήμερα και με περίοδο χάριτος δύο ημερών, μισθωτοί κι αυταπασχολούμενοι θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους διαφορετικά έντυπα, ενώ κι όσοι απασχολούνται με εργόσημο π.χ. οικιακοί βοηθοί, οφείλουν και αυτοί να κυκλοφορούν με ειδικό έντυπο, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 300 ευρώ. Στόχος είναι να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις- όσοι βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία ΔΕΝ δικαιούνται να έχουν έντυπα μετακίνησης από τους εργοδότες τους- αλλά και να «φρενάρει» η «μαύρη» εργασία, που φαίνεται ότι κάνει θραύση εν μέσω πανδημίας.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις για τους εργαζόμενους

Ξεκινώντας με τους μισθωτούς, οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις ΜΟΝΟ σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης μπορεί να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης μπορεί να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η Βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες μπορούν να μετακινούνται με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κλπ), ΔΕΝ απαιτείται, προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους, να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση, εφόσον επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.