,

18 Ιανουαρίου, 2022

Press Room

Αλέκος Φασιανός: Θλίψη στην κηδεία του ζωγράφου


Ο σπουδαίος ζωγράφος άφησε  την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

 

Τα τελευταία χρόνια ο ίδιος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η είδηση του θανάτου του Αλέκου Φασιανού σκόρπισε θλίψη.

 

Το μεσημέρι της Τρίτης 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Αλέκου Φασιανού στο Κοιμητήριο Παπάγου.

 

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το «παρών» στο κοιμητήριο ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, η Λίνα Μενδώνη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Μανώλης Μητσιάς και άλλοι πολλοί.

Ποιος ήταν ο Αλέκος Φασιανός;

Γεννήθηκε στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα.

 

Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού.

 

Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.).

 

Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ Ο Αλέκος Φασιανός έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 87 ετών.

 

κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του. Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική

Πηγή: Fthis