, ,

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Press Room

«Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία»: Νέα κοινή εμφάνιση Σαμαρά-Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου – Πλήθος στελεχών της ΝΔ στην εκδήλωση


Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής η πολιτική ως δημιουργία», πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης (25/9) το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και οι εκδόσεις Ευρασία, άνοιξε ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος εισαγωγικώς αναφέρθηκε σε δύο επετείους: στη συμπλήρωση, πέρυσι, 25 χρόνων από το θάνατο του Κων. Καραμανλή αλλά και στη συμπλήρωση 50 ετών, φέτος, από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, που συντόνισε και τη συζήτηση. Ο Αλ. Παπαχελάς ξεκίνησε από μια… απουσία, μη ηθελημένη, αυτή του Πέτρου Μολυβιάτη. Η θεσμική μνήμη του Καραμανλή, όπως τον αποκάλεσε. Ο δημοσιογράφος κάλεσε το ακροατήριο να αναλογισθεί ποιος ήταν ο Κων. Καραμανλής και τι προσέφερε στη χώρα: Έβαλε τη χώρα στις ράγες, τής έδωσε ευρωπαϊκή προοπτική, με αποφάσεις που ενίοτε ήσαν αντιδημοφιλείς, ανέφερε.

Για τον «πρωτομάστορα της Μεταπολίτευσης» μίλησε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής, που ενθυμήθηκε επίσης τους τέσσερις χαρακτηρισμούς, που ο Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε προσδώσει στον Κων. Καραμανλή: Ολιγόλογος, σοβαρός, επιβλητικός, βαρύς, για να περιγράψει αμέσως μετά τα τέσσερα, πιο βασικά επιτεύγματά του.

Ακολούθησε η ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μαρίας Μενδρινού, η οποία περιέγραψε εξ αρχής τη διοικητική ευφυία και τον πολιτικό πραγματισμό του ανδρός, την ηγετική προσωπικότητά του.

Τελευταίος ομιλητής, ο καθηγητής του Καποδιστριακού και γ.γ. του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Σύμφωνα με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, βίωσε την ελληνική κόλαση, από το 1922 ως το 1949, αλλά πέτυχε αυτό που γενιές Ελλήνων είχαν ονειρευτεί, την επιστροφή του ελληνισμού στον αναπτυγμένο κόσμο. Και έκλεισε με ένα σχόλιο για το κόμμα που δημιούργησε, τη Νέα Δημοκρατία: πρωταγωνιστεί 50 χρόνια τώρα, χάρη στον Κων. Καραμανλή, αλλά και τους διαδόχους του.

Η εκδήλωση έκλεισε με το ερώτημα, εκ μέρους του Αλέξη Παπαχελά, αν η σημερινή εποχή, του Tik Tok κ.ο.κ., θα… σήκωνε έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και στην Ελλάδα και διεθνώς. Ωστόσο, συνέχισε, είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις της εποχής, που χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα αγνοήσει το κόστος, τις αντιδράσεις και ο οποίος, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, θα πει, επί παραδείγματι, «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι υπουργοί και υφυπουργοί: Χατζηδάκης, Βορίδης, Γεωργιάδης, Παναγιώτοπουλος, Μυλωνάκης, Παπαθανάσης, Κικίλιας, Πιερρακάκης, Χρυσοχοΐδης, Πλακιωτάκης, Τσιάρας, Σταϊκούρας, Σταμενίτης, Κέλλας, Σπανάκης, Κυρανάκης, Νικολακόπουλος, Φωτήλας, Γ.Κεφαλογιάννης, Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Σκρέκας ενώ παρών ήταν και ο Γιάννης Μπρατάκος.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρώην Υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγελα, και ο πρώην Επίτροπος και βουλευτης Δημ. Αβραμόπουλος.

Αρκετοί ήταν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές που παρέστησαν, όπως οι : Γιάννης Παππάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Κούβελας, Καλογερόπουλος, Αυγερινοπούλου, Κακλαμάνης, Μπούρας, Βρεττάκος, Καράογλου, Φάνης Πάπας, Δαβάκης, Καπετάνος, Μαρία Αντωνίου, Στέλιος Πέτσας, Τζίνα Οικονόμου, Δερμεντζόπουλος, Μπαραλιάκος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Σταύρος Κελέτσης, Σομόπουλος, Γιόγιακας, Στύλιος, Μηταράκης, Βλάχος, Κακλαμάνης, Μπουκώρος, Σενετάκης, Μαντάς, Υψηλάντης, Κυριαζίδης, Γιάννης Γιώργος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Μάξιμος Χαρακάπουλος, Άννα Καραμανλή, Καρασμάνης, Ακτύπης, Νεοκλής Κρητικός, Γιάννης Λαμπροπουλος, Κόνσολας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιάννης Οικονόμου, Μακάριος Λαζαρίδης, Σπύρος Κυριάκης, Θανάσης Παπαθανάσης και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης.

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ