Β. Ρόκος: Οι λόγοι που επιβάλλουν να αναδειχθεί μία νέα διοίκηση και μάλιστα χωρίς κομματικό πρόσημο στην ΠΚΜ
Βρισκόμαστε μόλις ελάχιστες ημέρες μακριά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, για την ανάδειξη μιας νέα διοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί αυτή τη στιγμή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Περιφέρειά μας χρειάζεται μία νέα διοίκηση, η οποία θα έχει τη βούληση, το σθένος και την δύναμη να αγωνισθεί για τις ανάγκες των πολιτών επτά (7) περιφερειακών ενοτήτων, για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που διαιωνίζονται εδώ και μία δεκαετία και για την πραγματική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πλέον επιβάλλεται να αναδειχθεί μία νέα διοίκηση στην ΠΚΜ και μάλιστα χωρίς κομματικό πρόσημο για δύο πολύ σοβαρούς λόγους:
Πρώτον, μόλις χθες ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση – και καταψηφίσθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης πλην των «Σπαρτιατών» που δήλωσαν παρών- το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που αφορά το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση το μέλλον του τόπου μας. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Ο.Τ.Α, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, δίνει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός απόλυτου ελεγχόμενου και κομματικού περιβάλλοντος για αυτόν που θα έχει την πλειοψηφία στα αντίστοιχα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έργα, υποδομές, μισθώσεις, υπαλληλικές συμβάσεις, διαχείριση πόρων κτλ.
Η «αναμόρφωση» μεταξύ άλλων στοχεύει καθαρά σε δημοτικές και περιφερειακές επιτροπές υπερ-όργανα που θα αποφασίζουν για καίρια ζητήματα σε πολύ «στενό» κύκλο, προωθεί τα τηλε-περιφερειακά συμβούλια όπου, περιορίζει την εισαγωγή κάποιου θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης κα. Όσο για την περιβόητη αξιολόγηση του Ο.Τ.Α είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα γίνεται με κομματικά και αθηνοκεντρικά κριτήρια/συμφέροντα εις βάρος των συμφερόντων και των αναγκών των πολιτών της εκάστοτε Περιφέρειας. Φαινόμενα όπως απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς ελέγχους ποιότητας, μείωση κρατικών κονδυλίων για την υλοποίηση βασικών έργων προς την Περιφέρεια υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν, ομοίως απολύσεις ή προσλήψεις εργαζομένων με κομματικά κριτήρια κτλ.
Κι ας περάσουμε στον δεύτερο και εξίσου πολύ σημαντικό λόγο της επιτακτικής αλλαγής προσώπων στην μέχρι τώρα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με τις τελευταίες αυτές νομικές εξελίξεις, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης εισέρχεται σε μία νέα «περίεργη» περίοδο λειτουργίας, πλήρως ελεγχόμενη, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις περί ενίσχυσης του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών.
Ως Βασίλης Ρόκος, ως πολίτης και ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης θέτω το εξής απλό ερώτημα:
Κατά πόσο ο απερχόμενος περιφερειάρχης, ο οποίος φέρει με την παράταξή του έντονο κομματικό χρίσμα και τον οποίο τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ προβάλλουν ως το απόλυτο φαβορί και προτρέχουν των εκλογικών αποτελεσμάτων, μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την
νέα πραγματικότητα και να παρακάμψει την κομματική ατζέντα, διεκδικώντας την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της ΠΚΜ?
Παρά τις όποιες επικοινωνιακές του προσπάθειες να πείσει ότι είναι κομματικά ανεξάρτητος, ότι τα κόμματα δεν ταιριάζουν στην αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας δημόσια τελευταίως την κυβέρνηση, της οποίας φέρει το κομματικό πρόσημο ότι ευθύνεται για τις καθυστερήσεις σε υποδομές, ο απολογισμός του έργου του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί μόνο ως «έργο βιτρίνας». Δυστυχώς, και λέω δυστυχώς, για τους πολίτες που βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της αδιαφορίας στην καθημερινότητά τους.
Η απάντηση στο άνωθεν ερώτημα είναι αρνητική. Όχι, ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν ήθελε και δεν μπόρεσε τόσα χρόνια να διεκδικήσει τα αυτονόητα για την Κεντρική Μακεδονία. Όχι, ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν θέλει και δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην νέα μέρα που ξημέρωσε για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προεκλογικής περιόδου ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε μέσω των ΜΜΕ και των social media μία εικόνα πλασματική και ψευδής για την ΠΚΜ:
– Μίλησε για δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει σε όλη την Περιφέρεια. Διαβεβαίωσε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήδη θωρακισμένη με τα εν λόγω έργα (όταν μόλις στις 6/9/23 εγκρίθηκε η σχετική σύμβαση έργου). Θέλοντας για ακόμη μία φορά να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών, έδειξε ως βασικούς υπευθύνους την κλιματική αλλαγή, τον αστικό ιστό των μεγάλων πόλεων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και την κεντρική διοίκηση που δεν συμβάλλει οικονομικά προς την υλοποίηση των έργων.
Ποια ήταν η πίεση που όφειλε να ασκήσει προς την κεντρική διοίκηση ως Περιφερειάρχης? Πού είναι αυτά τα δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα, στην Κερκίνη, στην Ολυμπιάδα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη κλπ?
– Μίλησε για την οικονομική ανάκαμψη της ΠΚΜ, τις δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, για την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλων εταιρειών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Όλα αυτά, όταν τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν στην Κεντρική Μακεδονία και το ΑΕΠ της έχει κατρακυλήσει στην 8η θέση. Όταν π.χ. παρουσιάζει το ΕΣΠΑ με το 1-2 τοις χιλίοις του ΑΕΠ σαν κατόρθωμα, αναφέρει επενδύσεις που δεν υπάρχουν πουθενά, τάζει στον ενεστώτα έργα διάρκειας δεκαετιών, αναφέρεται στον τουρισμό σημειακά όσο οι ξενοδόχοι λένε τα αντίθετα, «κραυγάζει» για το ΑΕΠ ενός τριμήνου από τον πληθωρισμό, όταν επίσημα από την Eurostar είμαστε τελευταίοι σαν την Βουλγαρία το 2022.
Ποια ήταν η πίεση που όφειλε να ασκήσει προς την κεντρική διοίκηση ως Περιφερειάρχης?
– Μίλησε για το ασφαλές οδικό δίκτυο στην ΠΚΜ, όταν π.χ. ο δρόμος Μαλγάρων -Ευζώνων στο Κιλκίς παραμένει ανολοκλήρωτος και με βαρύ φόρο αίματος εδώ και
μία δεκαετία. Αποποιούμενος και πάλι των ευθυνών του, κατηγόρησε την ανάδοχο
εταιρεία, την οποία βάση λογικής έκρινε μετά από μελέτη, ότι πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φέρει εις πέρας το έργο.
– Μίλησε για την προώθηση του Πολιτισμού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Επί παραδείγματι, πώς προχωράνε οι εργασίες στον Τύμβο Κάστα, όταν πριν από 4 μήνες ο απερχόμενος περιφερειάρχης δήλωνε αόριστα ότι «οι χρόνοι πρέπει να συμπτυχθούν και πρέπει να παραδοθεί το δυνατόν συντομότερο» και την ίδια ώρα η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωνε ότι ο Τύμβος θα είναι επισκέψιμος κατά προσέγγιση στο τέλος του επόμενου ΕΣΠΑ δηλαδή γύρω στο 27?
Ποια ήταν η πίεση που όφειλε να ασκήσει προς την κεντρική διοίκηση ως Περιφερειάρχης?
Δυστυχώς η λίστα των παραδειγμάτων, όπου αποδεικνύεται η ανικανότητα της απερχόμενης διοίκησης είναι μεγάλη.
Εν κατακλείδι, ως επικεφαλής της «ΣΥΝ-εργασίας» και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΜ, θεωρώ απολύτως αναγκαίο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου οι πολίτες της ΠΚΜ να θέσουν υπόψιν τους όλα τα παραπάνω, ως κριτήριο ψήφου για την διασφάλιση του μέλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας.
Έχετε την δύναμη να αλλάξετε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Ρόκος – Ανεξάρτητος Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της «ΣΥΝ-εργασίας» στο www.vasilisrokos.gr